Dünya Çocuk Günü yine buruk kutlanacak

Her yıl ekim ayının ilk pazartesi günü kutlanan “Dünya Çocuk Günü”, bu yıl 1 Ekimde kutlanacak.

AA muhabirinin, UNICEF tarafından yayımlanan “Dünya Çocuklarının Durumu 2007” raporundan derlediği verilere göre, yarın “Dünya Çocuk Günü”nün kutlanacağı dünyada, çocuklar en çok ailelerinden şiddet görüyor.

Rapora göre, çocuklara yönelik şiddet, fiziksel, yaralama, ihmalkar davranış, sömürü, psikolojik ve cinsel istismar şeklinde gerçekleşiyor. Bunların failleri ise genellikle anne babalar ve ailedeki diğer yakınlar oluyor.

İstismara maruz kalan çocuklar, çoğu kez bunun yol açtığı uzun süreli fiziksel ve psikolojik travmalar yaşıyor. Sonuçta bu çocukların öğrenme ve sosyalleşme süreçleri zarar görüyor ve okullarında başarılı olmaları güçleşiyor.

Çin, Filipinler, Güney Afrika, Hindistan, Kolombiya, Meksika ve Mısır dahil olmak üzere nüfusça kalabalık gelişmekte olan ülkeleri de kapsayan araştırmalara göre, kadınlara yönelik şiddet ile çocuklara yönelik şiddet arasında yakın bir ilişki bulunuyor.

ŞİDDET SONRASI BOZUKLUKLAR

Şiddet içeren ortamlardaki çocuklarda, çoğu kez gece altını ıslatma ve kabus görme gibi travma sonrası stres bozuklukları görülüyor. Ayrıca bu çocukların, alerji, astım, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, depresyon ve huzursuzluk gibi sorunlarla karşılaşma risklerinin, şiddete maruz kalmayan akranlarından daha yüksek olduğu kaydediliyor.

Aile içi şiddete tanık olan ilkokul çağındaki çocuklar, derslerinde daha fazla sorunla karşılaşıyor, konsantrasyon ve odaklanma gibi sorunlar yaşayabiliyor.

Bu çocuklarda intihara yönelme, uyuşturucu ve alkol kullanma eğilimlerinin daha fazla olduğuna dikkat çekiliyor.

Dünyada her yıl 275 milyon çocuk, aile içi şiddet görüyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan çok ülkeli bir araştırmaya göre, çocukluk döneminde şiddete maruz kalanların, tüm çocuklara göre oranı yüzde 21’e çıktı.

Kız çocukların istismara maruz kalma olasılıkları erkek çocuklara göre çok daha fazla. Okullarda da yaygın olan şiddet, çoğu kez kızları hedef alıyor.

BM’NİN YOL GÖSTERİCİ İLKELERİ

“Şiddete tepki gösterme”nin, aile içi şiddeti yok etmede kilit rol oynadığı ifade edilen raporda, BM’nin, ülkelere yönelik yol gösterici ilkelerine de yer veriliyor.
 BM’nin yol gösterici ilkeleri ise şunlar:

Ne tür olursa olsun çocuklara yönelik şiddet mazur görülemez. Çocuklara hiçbir zaman yetişkinlere göre daha az koruma sağlanamaz.

Çocuklara yönelik her tür şiddet önlenebilir niteliktedir. Devletler, çocuklara yönelik şiddete yol açan etmenleri ele almak üzere somut gerçeklere dayalı politikalar ve programlar geliştirmelidir.

Çocukların korunma ve hizmetlere erişim haklarının gözetilip kollanması ve ailelerin güvenli ortamlarda bakım sağlayabilmeleri için desteklenmesi, devletlerin birinci derecede sorumluluğu altındadır.

Devletler, her şiddet olayında hesap verebilirliği temin etme yükümlülüğünü taşır.

Çocukların kendi görüşlerini dile getirme ve politika ve programların uygulanmasında bu görüşlerin dikkate alınmasını sağlama hakları vardır.”

 

1158990cookie-checkDünya Çocuk Günü yine buruk kutlanacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.