‘Dünya Otomobilsiz Günü’ kutlanıyor

Gündüz, yaptığı açıklamada, kentlerde çok fazla ”araç odaklı” planlama yapıldığını, şehircilik anlayışının çok ”araç temelli” olduğuna dikkati çekerek, Ankara’nın bu duruma örnek oluşturduğunu, ”şehir merkezinden geçen yolların, neredeyse otoban standardında” olduğunu savundu.



İmaj: Açık Gazete


Gündüz, ”Türkiye’de insan hayatını tehlikeye atacak, yaşama hakkını tehdit edecek bir ulaşım politikasının olduğunu” iddia ederek, şunları kaydetti:


”Tabii bunun temelinde, toplu taşıt ve demiryolu sistemini öcü gibi gösteren yaklaşımın ürünlerini görüyoruz. Türkiye’de toplum yararı, kamu yararı yerine sektör faydası düşünülerek, karayolcu politika güdülüyor. Oysa ki gelişmiş ülkelerde, şehirlerarası ve kent ulaşım da dahil metro gibi halkın toplu taşımını özendiren yaklaşımlar var. Ancak bizde sürekli sektörel ve karayolcu bir bakış var.”


Dünya Otomobilsiz Günü, kentler ve toplumsal yaşamın gürültüsüz, stressiz ve egzoz dumanları olmayan bir dünyada yaşamayı amaçlayan, yıllık bir kutlama. Her yıl bugün, dünya çapında çeşitli etkinlikler düzenleniyor, otomobillere alternatif çareler aranıyor.


 

1048480cookie-check‘Dünya Otomobilsiz Günü’ kutlanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.