Dünya sinemasının kalbi Cannes’da

Festivalin açılış töreninde sunuculuğu, ünlü Alman oyuncu Diana Kruger üstlenirken, yapılan konuşmaların ardından ünlü yönetmen David Lynch’in festival için hediye olarak çektiği kısa metrajlı “Absurda” adlı filmi gösterildi. Festival sarayında ilk olarak yarışma dışı Çinli yönetmen Wong Karxwai’nin, “My Blueberry Nights” isimli filmi gösterilecek. Filmde ünlü ABD’li şarkıcı Norah Jones da oynuyor. Dünyanın en önemli sinema etkinliklerinin başında gelen festival, 27 Mayıs Pazar günü düzenlenecek ödül töreniyle sona erecek.

FESTİVALE TÜRK DAMGASI

Bu yılki festivalin Türkiye açısından en önemli tarafı Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk’un festival jürisinde yer alması. Festivalde bu yıl Fatih Akın’ın, “Yaşamın Kıyısında” isimli filmi “Altın Palmiye” adayları arasında yer alıyor.

Bir Türk-Alman ortak yapımı olarak festivale katılan ve 23 Mayıs Çarşamba günü gösterilecek olan film, Türkiye’den Anka Film, Almanya’dan Corazon International ve NDR ile İtalya’dan Dorje Film’in işbirliğiyle gerçekleştirdi. Festivalde “Quinzaine de Realisateurs” kategorisinde yarışacak ikinci Türk filmi Semih Kaplanoğlu’nun “Yumurta” adlı yapımı. Kaplanoğlu’nun bir başka yapımı “Süt” adlı film projesi ise “Atelier” kategorisine seçilmişti.

JÜRİ BAŞKANI

Festivalin jüri başkanlığını, İngiliz yönetmen Stephen Frears yapacak. İngiliz yönetmen, sinema dünyasında “My Beatiful Laundrette” (Benim Güzel Çamaşırhanem) filmiyle de tanınıyor. Festival jürisinde, Orhan Pamuk ile birlikte, Portekizli oyuncu Maria de Medeiros, Çinli sinemacı Maggie Cheung ve Fransız aktör Michel Piccoli yer alıyor. Festivalde 22 film yarışacak. Festival sırasında ayrıca, yarışma dışı 21 film gösterilecek. Festival sırasında dünyanın dört bir yanından gelen film yapım ve dağıtım şirketleri, ürünlerini pazarlama olanağına sahip olacak.

ÖZEL CANNES FİLMİ

Dünyaca ünlü 35 yönetmen, festivalin 60. yıldönümü dolayısıyla ortak bir filme imza atacak. Kanadalı David Cronenberg, Finlandiyalı Aki Kaurismaki ve Mısırlı Yusuf Şahin’in de aralarında bulunduğu yönetmenlerin yapacağı film, festival sırasında 20 Mayıs Pazar günü gösterilecek. “Herkesin Kendi Sineması” adını taşıyan film için, 25 ülkeden seçilen 35 yönetmenin her biri yaklaşık 3 dakika sürecek, “sinema salonlarından esinlenerek, şu anda kafalarından geçenlerini” anlatan kısa metrajlı bir film çekecek. Ünlü yönetmenlerin çekeceği bu filmler, daha sonra ortak bir film durumuna getirilecek. Ortak film, festivalde gösterildiği gece, aynı anda Fransız televizyonlarından da canlı yayımlanacak.

FOTOĞRAF: Yönetmen Fatih Akın ”Yaşamın Kıyısında” adlı filmin setinde…


 

1151060cookie-checkDünya sinemasının kalbi Cannes’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.