Dünya Sosyal Forumu Venezuela’da

Devlet Başkanı Hugo Chavez’in evsahipliğini yapacağı foruma, 100 bin kadar kişinin katılması bekleniyor. Katılımcılar arasında Amerikan tarzı serbest ticarete karşı olanlar, çevreciler, Hintli liderler ve insan hakları eylemcileri bulunacak. Katılımcıların çoğunu, ABD hükümetine ve Irak’taki savaşa karşı güçlü bir muhalefet altında birleşenler oluşturacak.
Dünya Sosyal Forumu, yarın Caracas caddelerinde emperyalist karşıtı yürüyüşle başlayacak. Sloganlarında ABD Başkanı George Bush’u hedef almaları beklenen eylemcilere, Latin Amerika solunun önde gelen radikal sesi Chavez’in hitap etmesi bekleniyor.

Caracas’da bir hafta sürecek forumda aralarında seminerler, konuşmalar, konserler ve fuarların bulunduğu 2,000 aktivite düzenlenecek.

Organizatörler, foruma katılmak için düne kadar 50 binden fazla kişinin başvuruda bulunduğunu, ancak bu sayının 100 bine ulaşmasının beklendiğini belirtiyorlar. Katılımcıların yarısının Venezuela dışından gelmesi bekleniyor.

Foruma katılması beklenenler arasında Uruguaylı yazar Eduardo Galeano, Arjantinli Nobel Barış Ödülü sahibi Adolfo Perez Esquivel ve oğlu 2004’te Irak’ta ölen ve geçen yıl Bush’un Teksas’taki çiftliğinin yanında protesto çadırı kuran Amerikalı savaş karşıtı Cindy Sheehn bulunuyor. Brezilya’da 2001’de ilk kez yapılan Dünya Sosyal Forumu, İsviçre’nin Davos kentinde her yıl yapılan Dünya Ekonomik Forumu’na alternatif düzenleniyor.
Dünya Sosyal Forumu’na katılanlar, Dünya Ekonomik Forumu’nun tersine, serbest ticareti ve kapitalizmi eleştiriyorlar.

Bu yılki sosyal forum, dünyada 3 noktada yapılıyor. Bunlardan biri Mali’nin başkenti Bamako’da bugün sona eriyor. Diğer forumsa bundan 2 ay sonra Pakistan’ın Karaçi kentinde yapılacak.

FOTOĞRAF: Geçen yıl Brezilya’da yapılan Dünya Sosyal Forumu’nun açılışı

İLGİLİ HABERLER:
‘Yeni bir dünya olası!’
Yoksulluğa karşı acil eylem çağrısı…
‘Avrupa Sosyal Formu’na katılalım’…

1122450cookie-checkDünya Sosyal Forumu Venezuela’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.