Dünyada 1 Mayıs İşçi Bayramı

Kamboçya başkenti Punon Pen’de bin kadar göstericiye copla müdahale eden polis, yaklaşık yarım saat içinde gösteriyi dağıttı.

İnsan hakları grubu Lichadho yetkilisi Um Sem Ath, müdahalede beş kişinin yaralandığını belirterek, “Bu güvenlik güçleri adam dövmeye bağımlı gibi” dedi.

Başbakan Hun Sen’in 30 yıla yakın süredir iktidarda olduğu Kamboçya’da asgari ücretin düşüklüğüne ve geçen Temmuz’da yapılan seçimlerin güvenilir olmamasına karşı protestoların şiddetlenmesi üzerine Ocak ayından itibaren gösteriler yasaklanmıştı.

Bangladeş‘teki gösteriye binlerce konfeksiyon işçisi katıldı. Göstericiler, geçen yıl 5 konfeksiyon imalathanesinin bulunduğu kaçak binanın çökmesi sonucu hayatını kaybeden 1100’den fazla arkadaşını andı.

Gösteride, Batılı firmalar için çalışan imalathanelerin bulunduğu Rana Plaza’nın sahibi Suhel Rana’nın idam edilmesi talebi dile getirildi.

Eski bir konfeksiyon işçisi ve emekçi hakları eylemcisi Necme Akter, “Cezalandırılmalı ki böyle olaylar bir daha olmasın” dedi.

Hong Kong’daki gösteriye katılan işçilerin başlıca talebi çalışma saatlerinin azaltılması ve şartların iyileştirilmesiydi.

Milletvekili Li Çiuk-yan, çalışma saatlerinin Uluslararası Çalışma Örgütü ILO tarafından dikkat çekilen konulardan biri olmasına rağmen Hong Kong’ta bu sorunun yıllardır devam ettiğini söyledi.

Rusya başkenti Moskova’daki Kızıl Meydan’daki 1 Mayıs gösterisine 100 binden fazla kişi katıldı.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin 1991’de dağılmasının ardından ilk defa bu tarihi meydanda düzenlenen 1 Mayıs İşçi Bayramı yürüyüşünde sendika üyelerinin katılımı yoğundu.

Diğer yandan, bazı göstericilerin, Ukrayna’nın Kırım bölgesinin Rusya tarafından ilhak edilmesini kutlayan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin lehine sloganlar attıkları görüldü.

Ukrayna başkenti Kiev’deki 1 Mayıs yürüyüşü “Barış ve Birlik” şiarıyla düzenlendi. Rusya yanlılarının kent merkezindeki devlet binalarını işgal ettiği Slaviansk’taki 1 Mayıs yürüyüşünde Rusça sloganlar atıldı.

Filipinler başkenti Manila’daki gösteride, düşük ücretler ve kadrolu işçiler yerine hakları kısıtlı olan taşeron işçilerinin geçirilmesi protesto edildi.

Gösterideki konuşmacılardan Joshua Mata, Filipinler ekonomisinin geçen yıl yüzde 7,2 büyümesine rağmen halkın neredeyse üçte birinin yoksul olduğunu hatırlatarak, “Bu ülkede büyüme var fakat işçi sınıfından hiç kimse bu büyümeden fayda görmüyor” dedi.

Malezya başkenti Kuala Lumpur’daki gösteride, gelecek yıl yürürlüğe konulması planlanan mal ve hizmet vergisi protesto edildi. Göstericiler, yeni vergiyle birlikte geçinmenin iyice zorlaşacağını vurguladı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran’da 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlayan binlerce kişiye hitaben yaptığı konuşmada, devlet müdahalesi olmayan hür sendikaların kurulmasını desteklediğini söyledi.

Ruhani’nin selefi Mahmud Ahmedinejad döneminde İran’daki çok sayıda sendika kapanmış ve geriye az sayıda etkisiz sendikal örgüt kalmıştı.

Bağdat‘ta çoğunluğu Irak Komünist Partisi üyesi olan göstericiler orak-çekiçli bayrak taşıdı.

İtalya‘nın işçi kentlerinden Turin’de polisle göstericiler arasında çatışma yaşanırken, ülke genelindeki gösterilerde tasarruf paketi protesto edildi.

Venedik yakınlarındaki Pordenone’de sendikaların çağrısıyla yapılan gösteride, İsveç şirketi Electrolux’un fabrikasının kapatılması nedeniyle 1300 civarında kişinin işsiz kalacağına dikkat çekildi.

İtalya’nın en büyük sendikası CGIL Başkanı Susanna Camusso, “Avrupa’da hep emeğe yatırım yerine kesintilerden konuşulduğunu duyuyoruz” dedi.

Ekonomisi İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük durgunluk dönemine giren İtalya’da işsizlik oranı Mart ayı itibariyla yüzde 12,7.

Roma’daki bir etkinlikte konuşan İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano çalışma dünyasının alarm verdiğini belirterek reform çağrısı yaptı.

Vatikan
‘daki Roma Katolik Kilisesi’nin lideri Papa Fransis’in Twitter hesabından yayımlanan mesajda şöyle denildi: “Siyasi sorumluluğu olan herkesten iki şeyi hatırlamasını rica ediyorum: insan onuru ve kamu yararı.”

Mısır‘daki devlet destekli medyada hükümetten yapılan 1 Mayıs açıklamasına geniş yer verilirken, diğer yayınlarda ülkedeki emekçilerin yaşadığı kötü çalışma koşullarına dikkat çekiliyor.

El Cumhuriye gazetesinin haberine göre, Geçici Devlet Başkanı Adli Mansur, yeni çalışma yasasının işçilerin haklarını koruyacağı ve kamu mallarının satılmayacağı sözü veriyor.

Venezuela‘da maaşlara zam müjdesiEl Ahram, önceki Müslüman Kardeşler hükümetinin kamu mallarını “kelepir” fiyatına sattığı vurgusunu öne çıkarıyor. Gazetenin başyazısında, işçi sınıfının haklarını almak için verdiği mücadeleden övgüyle bahsedilirken, “Mısır şimdi dünya milletleri içinde hak ettiği yeri almak için geçmişte hiç olmadığı kadar ülkenin yeniden inşası için el ele verme ihtiyacı hissediyor” denildi.

Adını geçen yüzyılın ilk yarısındaki milliyetçi hareketten alan El Vafd gazetesi ise manşetinde şöyle diyor: “İşçiler: Umutsuz iki devrim, Vafd adalet verdi, Nasır destekledi, Sedat çökertti, Mübarek evinden barkından etti, Mursi kandırdı.”

El Vatan gazetesinde yoksulluk içinde yaşayan işçi ailelerinin yaşam hikayelerine 3 sayfa ayrılmış.

Venezuela’nın sosyalist lideri Hugo Chavez’in geçen yıl ölümünün ardından koltuğu devralan Nicolas Maduro işçi ve emeklilere 1 Mayıs müjdesi verdi. Maduro, asgari ücretin ve emekli maaşlarının yüzde 30 artırılacağını açıkladı.

Ancak Venezuela’da 2013 yılında enflasyon yüzde 56,2 düzeyindeydi.

Yunanistan‘da sendikaların çağrısıyla 1 Mayıs’ta grev düzenlendi. Grev özellikle kamu sektöründe etkili oldu ve Atina’da yürürlükteki tasarruf paketine karşı kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirildi.

1417440cookie-checkDünyada 1 Mayıs İşçi Bayramı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.