Dünyada 191 bin göçmen var

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, 191 üyeli BM Genel Kurulu için hazırladığı raporda, göçmenlerin çoğunluğunun zengin ülkelere gittiğini, 74 milyon kişininse gelişmekte olan ülkeler arasında göç ettiğini belirtti. 

Annan, ”Yeni Dönem Hareketliliği için Erken Yol Haritası” adını verdiği raporda, hükümetlerin göç hareketlerini izlemeleri ve ortak bir yaklaşım yakalamalarına yardımcı olmak için BM’de göç konusunda daimi bir forum oluşturulmasını önerdi.

Raporda, göçün, ev sahibi ülke ve doğulan ülke için bazı olumlu yönleri olduğu da belirtilerek, göçmenlerin gittikleri ülkede daha az tercih edilen işleri yaptığı, talebi canlandırdığı ve ekonomik performansı geliştirdiği ifade edildi.

Raporda, fakir ülkelerin geçen yıl 167 milyar dolar işçi dövizi geliri elde ettiği, bu rakamın 1995 yılında ise 58 milyar dolar olduğu vurgulandı.

Dünya çapında göçmenlerin ailelerine gönderdiği paranın geçen yıl 232 milyar dolara çıktığı belirtilen raporda, bu rakamın 1995 yılında 102 milyar dolar olduğu hatırlatıldı. Raporda, işçi dövizlerinin üçte birinin Hindistan, Çin, Meksika ve Fransa’ya gittiği kaydedildi.

Raporda, geliri yüksek olan ve gelişmekte olan ülkeler arasında gösterilen Güney Kore, Singapur, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere göçün, dünyanın geri kalanına göre daha fazla olduğu belirtildi.

Göçmenlerin yüzde 60’ının yaşadıkları yerde yüksek gelir elde ettiği için kaldığı bildirilen raporda, 2005 yılında Avrupa’nın tüm göçmenlerin yüzde 34’üne ev sahipliği yaptığı, Avrupa’yı yüzde 28 ile Asya’nın izlediği, Kuzey Amerika’daki seçmenlerin oranınsa yüzde 23 olduğu kaydedildi. Göçmenlerin yüzde 9’unun Afrika’da, yüzde 3’ünün Okyanusya’da, yüzde 3’ününse Latin Amerika ve Karayipler’de yaşadığı belirtildi.

Raporda, göçmenlerin yaklaşık olarak yarısının kadın olduğu, gelişmiş ülkelerdeki göçmenlerde ise erkeklerin sayıca fazla olduğu vurgulandı.
 

1129840cookie-checkDünyada 191 bin göçmen var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.