Dünyanın ilk biyo-enerji kenti, Indiana’da

Dünya çevrecilerin beklediği Başkan Bush’un Kyoto Protokolü’ne uyumlu davranması yönündeki bütün umutlar her geçen gün askıya alınırken, küçük bir girişim yüreklere su serpti. Indiana Eyaleti’nin Reynolds kasabasında, tümüyle doğal enerjiye bağımlı üretim ve tüketime son 3 aydan bu yana geçildiği bildiriliyor.

Purdue Üniversitesi’ne 30 kilometre uzaklıktaki, toplam 550 nüfuslu, tarımla geçinen bu küçük kasaba, tümüyle doğal kaynaklara bağlı enerji kullanan dünyadaki ilk yerleşim yeri olmak ünvanını böylece elde etti.

Indiana Eyalet Valisi Mitch Daniels’in kasabanın elektrik ve ısınma ünitelerine şalter indirdiği gün söylediği gibi, “ABD haritasında sadece bu kasaba, gelecekle ilgili umutların birleştiği tek yer” olacaktı. Vali Daniels, sade bir törenle bir süre önce, doğal kaynak merkezini hizmete sokmuştu. Tören politik bir gösteriden çok, akademik çevrelerin ilgi gösterdiği bir düzeyde sonlanmıştı.

Reynolds kasabasının 20 kilometre çaplı bir daire içindeki ahırlarında bulunan yaklaşık 150 bin civarında büyük ve küçükbaş hayvanla, domuz ve kümes hayvanlarından elde edilen artıklar Purdue’lü bilim adamlarınca tasarlanıp kurulmuş organik arıtım merkezlerinde yeniden kullanıma alınıyor. Bu kaynaklarla beraber, yine aynı merkezde işlenen her türden mısır, buğday, diğer tahıllar ve sebze artıklarından sağlanan gaz elektriğe, ısıya ve akaryakıta dönüştürülüyor. Üretilen gaz evlere ve işyerlerine ısınma amaçlı olarak ABD genel fiyatlarından yüzde 60 oranında ucuz olarak satılıyor. Ahırlar ve tarlalardaki ürün atıklarına üstüne üstelik bir bedel ödenmesi, Reynolds halkının yüzünü güldürüyor.

Model kasabanın Purdue tarafından desteklenen bu projeden başarıyla çıkması durumunda, en geç 2007 yılı ortalarına doğru öteki Indiana yerleşim yerlerinde de benzer çalışmalara başlanacağı bildiriliyor. Reynolds’da elde edilen gazın “E85” adıyla bilindiği ve şu sıralarda, dünya otomotiv devi “General Motors” tarafından araçlarda kullanılmak üzere yoğun olarak test altında tutulduğu açıklanıyor.

Indiana Tarım Dairesi Başkanı Andy Miller’ın basına verdiği açıklamasında, Reynolds’daki taşıtlardan yüzde 70 kadarının E85 gazı kullanır duruma sokulması amaçlandığı öğrenildi. Miller, “Şu anda bütün çabamız Reynolds’un bu sınavdan başarıyla çıkması yolunda” dedi. Kasabalıların önceleri bu tasarıma kaygıyla yaklaştıkları, ancak verimli ve doğayı kirletmeyen bir enerjiye ulaşıldığını görmeleriyle işe dört elle sarıldıkları, gözlemciler tarafından açıklanıyor. Indiana, ABD’de hava kirliliğinde ilk 10 eyaletten 8.cisi olarak uzun zamandır bilinmekteydi.

1124090cookie-checkDünyanın ilk biyo-enerji kenti, Indiana’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.