Doğa dostu, doğaya döndü

Doğa hayatı korumak ve nükleer denemelere karşı mücadele amacıyla faaliyet gösteren Greenpeace’in kurucularından olan ve örgütün ilk başkanlık görevini üstlenen Kanadalı Bob Hunter, 63 yaşında hayata veda etti.

Dünyanın en yaygın örgütlenmiş ve en tanınmış çevreci kuruluşu olan Greenpeace’ten yapılan yazılı açıklamada, prostat kanserinden ölen Hunter’ın 1971’de Vancouver’de Greenpeace’i kuran çekirdek ekipten olduğu belirtilerek, onun olağanüstü hafızası ve parlak zekasından övgüyle söz edildi.

KAMPANYALAR DÜZENLEDİ

1973’te başkanlığını yaptığı örgütü kısa sürede uluslararası bir örgüt haline getiren Hunter’ın, ‘balinaları kurtarmak, fokları korumak ve nükleer denemeleri durdurmak’ için kampanyalar düzenlediği hatırlatıldı.

Hunter, bugün 40 ülkede 2.5 milyondan fazla üyesi bulunan Greenpeace’ten 1981’de yazarlık ve gazetecilik yapmak için ayrılmıştı.

Kanadalı bir gazeteciyken kendisini çevre koruma hareketine adayan Bob Hunter, çağımızın ufku en geniş çevre eylemcilerinden biriydi. İşte yine Kuzey Pasifik’te Japon balıkçı gemilerinin balina avına karşı bir seferde. Üzerinde de Greenpeace tişörtü.

Bob Hunter, 1971 yılında çevre yoldaşlarıyla birlikte nükleer denemelere karşı eylem için külüstür bir gemiyle, ABD’nin Alaska’daki nükleer deneme sahası Amchitka’ya doğru yola çıktı. Geminin adını ‘Greenpeace’ koymuşlardı. Daha sonra kurulacak örgütün adı da Greenpeace olacaktı. Ve 18 Eylül 2001, Toronto. Bob Hunter ‘On The Sky’ adlı kitabının tanıtımında.

Bob Hunter, 1985’te Fransa’nın Pasifik’te nükleer denemelerini protesto ederken Fransız gizli servis ajanlarınca tahrip edildikten sonra üne kavuşan Greenpeace gemisine ‘Rainbow Warriors’ (Gökkuşağı Savaşçıları) adını vermişti. Örgütten ayrılmasına rağmen Greenpeace için mücadelesini sürdüren Hunter, 12 kadar roman yazdı. Evli ve 4 çocuklu olan Hunter, Time dergisi tarafından 20. yüzyılın en büyük 10 çevrecisinden biri seçilmişti. 

1105220cookie-checkDoğa dostu, doğaya döndü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.