Doğa dostu film “Yurt” Londra’da

17. Londra Türk Filmleri Festivali’nde gösterilen Yurt filmi, “Dijital Dağıtım Ödülü”nü kazanmıştı. Yurt filmi, İngiltere’nin yanısıra İrlanda da gösterime girecek.

YURT’UN HİKAYESİ?

Yurt, memleketine dönerek değişimleri gören mimar kahramanı üzerinden, HES’leri, kapitalist yıkımları, insanoğlunun vahşetini ve doğaya uygulanan tahribatı anlatıyor.
Karamsar ve nevrotik mizaçlı bir mimar olan Doğan İstanbul yakınlarında arkadaşlarıyla kamp yaparken hastalanır. Danıştığı doktoru kendisine seyahat önerir.

Sıla özlemiyle çocukluğunun geçtiği fakat uzun yıllardır göremediği memleketine tatile gider. Modern tekno-liberal zihniyet her yeri eşbiçimli hale dönüştürmüş, yeryüzüne yaptığı düşmanlıklar en ücra köşelere kadar sızmıştır.

Doğan, zamanın bitip tükenmek bilmediği, dış dünyayı yalnızca kişiliğinin bir uzantısı gibi gördüğü sükûnet halindeki yurdunu boşuna arayacaktır.

YÖNETMEN İLK FİLMİNDE SES GETİRDİ

1955’te Gümüşhane, Torul’da doğan Muzaffer Özdemir 1980’de İ.T.Ü. Jeoloji Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Bir süre sulama ve altyapı inşaatı projelerinde çalıştıktan sonra mimarlığa olan ilgisi nedeniyle yüklenici olarak tarihi yapı restorasyonu işlerine başladı. Halen bu işini sürdürmektedir.

1975 yılında Süper 8 mm’lik kamerasıyla ilk kısa filmini çekti. Sonraki yıllarda Alpinizm ve mimarlık üzerine belgesel filmler çekerek amatör olarak sinema çalışmalarını sürdürdü. Yönetmenliğini Nuri Bilge Ceylan’ın yaptığı Kasaba (1997), Mayıs Sıkıntısı (1999) ve Uzak (2002) filmlerinde oyunculuk yaptı. Uzak filmindeki oyunculuğu ile 2003 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü aldı. 2007 yılında Belçikalı yönetmen Patrice Toye’nin yönettiği Nowhere Man isimli filmde rol aldı. Yurt, yazıp yönettiği ilk uzun metrajlı filmi.

847440cookie-checkDoğa dostu film “Yurt” Londra’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.