Doğa talanına #dirençevre

Kazdağları’nda HES, baraj ve altın madenciliğine karşı yürütülen çevre mücadelesine “Gezi’den Kazdağları’na Direniş” sloganıyla destek veren Gençlik Muhalefeti; doğa ve gençlik kampıyla Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Zeytinli Köyü’ndeydi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen, çevre söyleşileri, doğa yürüyüşleri ve atölyelerle bir hafta süren kamp; büyük bir çevre mitingiyle sona erdi.

Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Edremit Körfez Şubesi’nin Gençlik Muhalefeti’yle birlikte düzenlediği mitinge; Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Altınoluk Direniş Forumu ile Çanakkale Çevre Platformu da destek verdi.

Kazdağları’nın bin pınarı gözyaşı olmayacak, dereler özgür akacak temalı çevre mitingine, Edremit halkı da hazırladıkları pankartlarla yoğun ilgi gösterdi.

Denizi ve doğasıyla Edremit’in sevilen tatil beldesi Akçay’da kordondan Cumhuriyet Meydanı’na yapılan yürüyüşle başlayan mitingte; Kazdağları’nda HES ve baraj yapımı planlandığı iddiaları sloganlarla protesto edildi, zeytin yasası tasarısına da tepki yükseldi.

25 dönümden küçük zeytinliklerin “sıradan arazi” kabul edilerek üzerinde enerji ve sanayi yatırımları dahil, maden, konut avm gibi yapıların inşa edilmesinin önünü açan yasa tasarısı; bir çok kesim tarafından “zeytinciliğin ölüm fermanı” olarak yorumlandı.

GÜMÇED Edremit Körfez Şubesi Başkanı Mehmet Akif Öznal, zeytinliklerin imara açılmasını öngören; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca hazırlanarak TBMM’nin gündemine getirilen “Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” na karşı verdikleri mücadeleyi anlattı:

“Türkiye’deki yaklaşık 150 milyon zeytin ağacının yüzde 10′u Edremit Körfezi’nde… Bizim için zeytin ağaçlarımız hem soframızdan geçen ekmek, hem de yılın 365 günü yeşil kalan bir doğanın peyzajını oluşturan kutsal bir varlık demek… Her zaman saygıyla andığımız Burhaniyeli milletvekili Melih Pabuçcuğlu’ nun 1995 yılında kazandırdığı zeytin ağaçlarını koruyan yasa, dünyada bir tek Türkiye’de var. Bu yasadan güç alarak bu güne dek zeytin ağaçlarımız için direnebildik. Bu yasayı 2002 yılından bu yana defalarca değiştirmeye çalıştılar. En son 2010 yılındaki girişimi de boşa çıkardık; 100 bin imza topladık. Şimdi yine milletvekillerine bu yasaya karşı olduğumuz çağrısında bulunduk, Ankara’ya sivil toplum kuruluşu ve meslek odaları temsilcileri gitti. Kazdağları’nda HES’lere, altın madenlerine karşı yıllardır mücadele ettğimiz gibi, bu mitingle birlikte yükselen gücümüzle; zeytin yasa tasarınıa sesimizi daha da yükselteceğiz. Altıncı kez yazdıkları ‘idam fermanını’ bir kez daha yırtıp atacağız, zeytinliklerimizi imara açtırmayacağız.”

HES, baraj, altın madeni ve zeytinliklerin imara açılmasına karşı direnişe sahne olan çevre mitingine, Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu da sazları ve sevilen türküleriyle destek verdi.

Gecenin sonunda, Karadeniz rock müziğin dikkat çeken grubu Marsis sahne aldı.

768920cookie-checkDoğa talanına #dirençevre

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.