Doğal gaz sorunu hâlâ belirsiz

İngiltere’nin ciddi ekonomi gazetesi The Financial Times, hükümetin düşürülmesi konusundaki hukuki tartışmalar sürerken, muhaliflerin Mart ayındaki genel seçime anlaşmanın yeniden müzakeresi vaadiyle gireceğini, Ukrayna’nın Rusya ile yaptığı anlaşmanın hükümlerinin şimdiden tehlikede göründüğünü savundu.

Gazete doğalgazda Ukrayna’yı bekleyen belirsizliği şöyle aktardı:

“Ukrayna şimdi 95 dolara yükselen fiyattaki artışı karşılamak için başta Türkmenistan olmak üzere diğer Orta Asya ülkelerinin gazına ağırlık verecek ama Türkmenlerin de, şu anda 50 dolar olan fiyatlarını artırmak üzere harekete geçmesi bariz bir risk”

The Independent de, gelişmelerin “Putin ve Yuşçenko’yu işbirliğine sevkettiğini belirterek “Putin devrimciler arasında yeni dostlar buldu” yorumunu yaptı.

The Times ise başyazısında Cumhurbaşkanı Yuşçenko’nun siyasi düşmanlarını fırsatçılıkla suçladığını vurgulayarak şöyle devam etti:

“Bu açmaz Turuncu Devrim’in, bir önceki Moskova yanlısı hükümetin tipik özelliği olan fırsatçılık ve iç çekişmeler dönemini geride bırakacağı umutlarına son veriyor. Yuşçenko, yönetimindeki yolsuzluk suçlamaları dolayısıyla zaten zayıflamış durumda. Aksayan ekonomi ve anayasal açmaz, düşmanlarına seçim öncesi daha fazla sorun çıkarma fırsatı veriyor.”

“Rusya da Ukrayna da kavgalarının kendi kendilerine nasıl zarar verdiğini çabucak farketti” diyen gazete, “Yuşçenko dün Putin ile uzlaşma dilini konuşuyordu. İyi komşuluk ilişkileri her iki taraftaki milliyetçilerin de arzusu değil. Her iki liderin de şimdi onları başarısızlığa uğratması gerekiyor” yorumunu yaptı.

1121950cookie-checkDoğal gaz sorunu hâlâ belirsiz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.