Doktorları muhbir yapan yasaya tepki

Pakette yer alan ve hastanelerdeki hekimlere yasa dışı göçmenler hakkında suç duyurusunda bulunma zorunluluğu getiren 39. madde, 132’ye karşı 156 oyla kabul edildi.

Yabancı düşmanlığı içeren söylemleriyle dikkati çeken Kuzey Birliği Partisi tarafından hazırlanmış olan 39. maddenin kabulü, kamu hastanelerine başvuran yasa dışı göçmenlerin haklarında hiç bir suç duyurusunda bulunulmaksızın tedavi edilmelerini öngören yasa maddesinin iptali anlamına geliyor.

Senatoda kabul edilen düzenlemeye, Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü başta olmak üzere hekim ve sağlık sektörü çalışanları tepki gösterdi. Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün İtalya sorumlusu Kostas Moschochoritis, Senatoda kabul edilen yeni düzenlemeyle ilgili olarak, “Tedavi hakkı dinamitlenmiştir. Bu düzenleme, sağlık personelinin meslek sırrını ifşa etmeme hakkını ihlal niteliği taşımaktadır. Hastanın, her şeyden bağımsız biçimde sadece bir insan olarak tedavi edilme hakkının yok sayılması esef vericidir” dedi.

Yeni düzenlemenin ardından İtalya’da yasa dışı durumda olan ya da oturma izni sorunu bulunan göçmenlerin hasta olmaları durumunda sağlık kurumlarına başvurmamasını da beraberinde getireceğine dikkati çeken Moschochoritis, sağlık sektörü çalışanlarının “Biz ajan değiliz, doktor ve hemşireyiz” diyerek günlerdir sürdürdükleri protestoların dikkate alınmamış olmasını da üzüntüyle karşıladıklarını belirtti.

“DOKTORLARI BİRER ŞERİF YAPMAK İSTİYORLAR”

Merkez sol muhalefet ise yeni düzenlemenin, anayasaya aykırı olmasının yanı sıra, İtalyanların sağlığını da tehlikeye sokabileceğine dikkati çekti.

Demokrat Parti senatörü Roberto Di Giovan Paolo, merkez sağın yeni düzenlemesine tepki göstererek, “Bunların niyeti ortada. Doktorları birer şerif yapmak istiyorlar. Ama bu düzenleme, pek çok göçmenin hastanelerden uzak durmasına yol açacak. Vahim hastalıklar bile tedavi edilmemiş olacak. Bunun güvenliği tehdit edici bir şey olduğunu idrak edemiyorlar” dedi.

Demokrat Partinin meclis grup başkanı ve eski sağlık bakanı Livia Turco, düzenlemenin engellenmesi için Mecliste mücadele vereceklerini belirterek, başta sağlık sektörü çalışanları olmak üzere tüm vatandaşları bu tür bir uygulamanın hayata geçirilmesini engellemek için baskı yapmaya çağırdı.

Turco, “Bu, medeniyetle de bağdaşmayan duyarsızca bir düzenlemedir. Bu, tedavi imkanı bulunmayan pek çok insanın hastanelerden uzaklaşmasına yol açacaktır. Dolayısıyla hepimiz bulaşıcı hastalıklara açık hale geleceğiz. Sadece propaganda peşindeki bu iktidar, yoksulluktan kaynaklanan hastalıkların bize neye mal olacağını hesaba bile katmıyor” diye konuştu. 

 

 


 

1187130cookie-checkDoktorları muhbir yapan yasaya tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.