Dokunduğum Renk

3 Mart 2010’da başlayan, 11 Temmuz 2010’da sona erecek olan ve sergi salonlarından gerçekleştirilen “Dokunduğum Renk” başlıklı eğitim programı, 9 drama çalışmasını, 13 atölye uygulamasını ve bir sesli betimleme film gösterimini içeriyor. Üç farklı etkinlikten oluşan “Dokunduğum Renk” başlıklı eğitim programına 6-13 yaş grubu çocuklar katılıyor. Program, görme engelli 173 çocuk ve 40 genç için düzenleniyor.

İstanbul Modern Eğitim Dostları’nın katkılarıyla düzenlenen “Dokunduğum Renk” başlıklı eğitim programı, Altı Nokta Körler Vakfı, Boğaziçi Üniversitesi Sesli Betimleme Öğrenci Grubu ve Veysel Vardal İlk Öğretim Okulu’nun işbirliği ve Pizza Pizza ile Gürsel Turizm’in desteğiyle gerçekleşiyor.

“Dokunduğum Renk”, drama çalışması, atölye ve film gösteriminden oluşan zengin içeriğiyle görme engelli çocukların fiziksel ve zihinsel becerilerinin gelişmelerine, sanat eserleriyle birebir çalışma alışkanlığı kazanmalarına, sanat uygulamalarında edindikleri bilgileri pekiştirmelerine olanak tanıyor. İstanbul Modern, çağdaş ve modern sanatın görme duyusunun dışında da algılanarak yorumlanmasına aracı olarak, görme engelli çocuklara eğlenerek öğrenebilecekleri bir paylaşım ortamı yaratıyor.

Pazartesi hariç hafta içi belirli günlerde görme engelli okul gruplarına yönelik olarak gerçekleştirilen “Dokunduğum Renk” başlıklı eğitim programı, 25 Nisan, 20 Haziran ve 5 Eylül tarihlerinde, 10.30 -12.00 saatleri arasında ise görme engelli çocuklar için düzenleniyor.

Keşfet ve Oyna

İlk okul düzeyindeki görme engelli çocuklar, sergi salonlarında gerçekleşen eğitim çalışmalarına resim ve heykelleri inceleyerek başlıyor. Etkinlikte çocuklar, malzemesi, üretim biçimleri, taşıdığı simge, sembol ve imgeleri, kompozisyon yapıları ile sanat eserlerini, müze uzmanlarının tanımlamalarından yola çıkarak oyunla yorumluyorlar. Çocuklar, eserle karşılaşmalarında edindikleri tecrübeleri, yine sergi salonlarında gerçekleştirdikleri drama çalışmalarına yansıtıyorlar. Bu etkinlikte müzenin sergi salonları, çocukların oyun alanına dönüşüyor.

Dokunduğum Renk Atölyesi

İkinci etkinlik, çocukların müze sergilerinde inceledikleri eserlerin malzemesine benzer malzemelere dokunarak, bu malzemelerle çeşitli düzenlemeler kurarak sanat çalışması gerçekleştirmelerine olanak tanıyor. Etkinlikte çocuklar, iki ve üç boyutlu kompozisyonlar oluşturuyorlar. Farklı renk ve dokularda malzemelerle, kendi bedenlerinden yola çıkarak biçimler, çok katmanlı kompozisyonlar yaratıyorlar. Sanatta “derinlik”, “doku”, “kompozisyon” gibi kavramların başta dokunma duyusu ile ele alınarak sanat çalışmalarından yorumlandığı bu etkinlikte görme engelli çocuklar kolektif bir yerleştirme yaratıyor.

Sesli Betimlemeli Film Gösterimi

Projenin son etkinliği olan film gösteriminde, çocukları eğlenceli olduğu kadar eğitici bir program bekliyor. Boğaziçi Üniversitesi Sesli Betimleme Öğrenci Grubu’nun hazırladığı, sesli betimlemeli animasyon filminin gösteriminin ardından çocuklar, müze uzmanlarıyla birlikte izledikleri fimi çözümlüyor.

747060cookie-checkDokunduğum Renk

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.