Doların 8,36’ya yükselmesi tüketiciye nasıl yansıyacak?

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya görevden alındı. Çetinkaya’nın yerine Mustafa Duman atandı. Atama sonrası Dolar/TL kuru yüzde 1,5’ten fazla artışla 8,36’ya yükseldi. Kimi uzmanlara göre yeni bir kur krizi kapıda.

TL’nin Ağustos 2018’deki değer kaybına benzetilen bu düşüşün sonuçlarından birisi, başta gıda olmak üzere birçok üründe fiyat artışları ve tüketicinin alım gücünün biraz daha düşmesi olabilir.

Peki TL’nin yaşadığı değer kayıpları alım gücünü neden bu kadar derinden etkiliyor? Döviz kurlarındaki yükseliş, önümüzdeki dönemde hanehalkını nasıl etkileyecek?

‘En doğrudan etkisi enflasyon’
Kur hareketinin tüketiciye en doğrudan etkisi enflasyon üzerinden oluyor.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’nun Pazartesi günü açıkladığı enflasyon araştırmasında, en fazla tüketilen 76 gıda maddesinin fiyatının yılbaşından bu yana yüzde 9,2 ve son bir yılda da yüzde 29,2 arttığı ortaya kondu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2020 yılında gıda enflasyonu yüzde 20,61. Ancak birçok uzman, gerçek verilerin bu düzeyin üzerinde olduğu görüşünde.

‘Türkiye’de resmi ve gerçek enflasyon arasındaki fark arttıkça, halk yoksullaşıyor’
BBC Türkçe’ye konuşan Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu’na göre, TL’deki her yüzde 10’luk değer kaybına karşılık, enflasyonun yüzde 1,5-2 puanlık artışı öngörülüyor:

“Cuma gününden bu yana TL’de yüzde 10 civarı bir değer kaybı oldu. Dolayısıyla hafta başı yaşanan döviz artışı eğer kalıcı hale gelirse, bunun enflasyon beklentileri üzerinde 1,5-2 puanlık bir ilave etkide bulunması beklenebilir.”

TCMB Başkanı değişimi, Türkiye’nin enflasyon riskini artırdı. Yeni başkanın geçmiş değerlendirmeleri, enflasyon hedefi için atılacak adımlar konusunda şüphelere neden oluyor.”

Döviz kurundaki artıştan en çok etkilenen tüketim kalemleri arasında, gıda ve mutfak harcamaları öne çıkıyor. Prof. Dr. Aslanoğlu, özellikle ithal girdi bulunan sektörlerde ortalamanın üstünde bir fiyat artışı olduğunu kaydediyor:

“Gıda söz konusu olduğunda, çabuk tüketilen ürünlerden bahsettiğimiz için kur etkisi daha çabuk görülebiliyor. İthal girdi kullanılması ve bunun piyasaya hemen sürülmesi ihtiyacından da kaynaklanıyor. Ev eşyası, otomobil, bilgisayar ve elektronik ürünler, yine kur etkisinin ağırlıklı olarak görüleceği ürünler.” Engin Karaman / BBC Türkçe

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞI BBC TÜRKÇE’DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-56497941

2504170cookie-checkDoların 8,36’ya yükselmesi tüketiciye nasıl yansıyacak?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.