‘Dolarlarla tatile mi kaçtı?’

NSW’de taksi şoförlerine yönelik olarak yayınlanan Cabbie adlı sektör dergisi Mart ayında yayınlanan 2. sayısında, Melbourne taksi piyasasının yakından tanıdığı plaka broker’ı Ahmet Mimtaş’ın müşterilerine ait 2 milyon dolar ile Beyrut yakınlarında bir kumsalda güneşlendiğini ileri sürdü.

Dergide yer alan iddiaya göre Mimtaş, sahibi olduğu Black and Silver adlı şirketi bir arkadaşına sattı. Satıştan iki hafta sonra şirketin iflası ilan edilerek kayyuma devredildi. İddiaya göre Mimtaş, müşterilerine 2 milyon dolar borçlu bulunuyor.  Yazıda, Ahmet Mimtaş’ın bir süredir endişe ile izlendiği, plaka borsasını kontrol eden Bendigo Stock Exchange’in (BSE) Ahmet Mimtaş’a broker lisansı vermeyi reddettiği dile getirildi. Ancak sektör içinden bir kaynak, Mimtaş’ın “sahte anlaşmalar” yaptığı tesbit edilmesine karşın yine de BSE’den broker lisansı almayı başardığını ileri sürdü. Dergide yayınlanan yazıda bu durumun yalnız BSE’nin değil, Victorian Taxi Directorate (VTD)’nin de ne kadar yeterli olduğu konusunda kuşku yarattığı dile getirildi.

Dergide çıkan yazıda olay tam olarak aydınlığa kavuşmadığı kaydediliyor ancak Mimtaş’ın ortadan kaybolduğu güne kadar kiracılardan topladığı kira paralarını plaka sahiplerine aktarmamakla suçlanıyor. Yine söylentilere göre Mimtaş, kaçmadan hemen önce satışına aracılık ettiği plaka paralarını da aldı ancak satıcılara vermedi.
İlgilileri suçladı.

Dergide yer alan yazıda resmi ilgililer bu sektörde dönen dolaplara karşı ilgisiz kalmakla suçlandı. Taksi plakalarının yıllardır kara para ile alınıp satıldığı doğrultusunda kuşkular olduğuna dikkat çekilen yazıda, hükümetlerin bu alışverişlerden doğan transfer parası ve vergileri almak dışında başka bir şeyle ilgilenmediği dile getirildi. Yazının sonunda “Black Silver’in batışının taksi endüstrisini araştıracak bir Royal Commission kurulmasına neden olması umudunu taşıyoruz” denildi.
 
Mimtaş’a yakın bir kaynak Ahmet Mimtaş’ın yurt dışına kaçtığı iddiasını yalanladı. Adını açıklamak istemeyen kaynak, “Daha geçen cumartesi günü beni arayıp yemekte buluşalım dedi, ben uygun olmadığım için buluşamadık. Nerede olduğuınu bilmiyorum ama kesinlikle yurt dışında değil” dedi. Aynı kaynak, Ahmet Mimtaş’ın şirketini satmadığını, önemli bir borcu olmadığını da kaydederek, Cabbie Dergisi’nde dile getirilen iddiaların çoğunun yanlış olduğunu ileri sürdü. Taksi dünyasına yakın olan bu kaynak örnek olarak, BSE’nin broker lisansı verme yetkisinin henüz olmamasını gösterdi. Kaynak, “BSE plaka borsası olmaya çalışıyor. Daha kesin bir şey yok. BSE’nin lisans verme yetkisi de yok” dedi.

Ahmet Mimtaş’ın Glenroy semtindeki ofisinde uzun yıllar çalıştıktan sonra 2004 yılı Nisan ayında ayrılan ve uzun süre Türkiye’de kalan Bora Sümer, şimdi aynı ofiste AMB adlı şirket kurarak aynı işi yapmaya başladı. Mimtaş’a ait Black and Silver adlı şirketle uzun zamandan bu yana ilişkisi kalmadığına dikkat çeken Sümer, brokerlık yapmaya devam ettiğini söyledi. Sümer, “Mümtaş’ın yanında çalıştığım dönemden pek çok müşteri beni tanır, şimdi onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.   


 

1101480cookie-check‘Dolarlarla tatile mi kaçtı?’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.