'Domino etkisinden korkuluyor!'

FT: BİRBİRLERİNİ PARTİZANLIKLA SUÇLUYORLAR


The Financial Times Kongre liderleri kurtarma planı ile ilgili yeni bir oylamanın yolunu açacak, usule ilişkin adımları baştan attıklarını belirterek şu yorumu yaptı:


"Ancak uzmanlar Demokratların, Cumhuriyetçiler eğer bu sefer daha fazla destek sözü vermezse bu yolu tercih etmeyeceklerini söylüyor. Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler plana yaklaşık ikiye bir karşı çıkarken, Demokratlar üçe karşı iki destek verdiler. S&P 500 endeksi günü yüzde 8,7 kayıpla kapattı. Financial Times 100 endeksi ise yüzde 5,3 değer kaybetti. Yatırımcılar güvenli devlet kağıtlarına yöneldi. Bu kaçış da iki yıl vadeli Amerikan hazine bonosunun getirisini 38 baz puan aşağı çekti. Tüm bunlardan sonra Kongre'deki iki taraf da birbirlerini partizanca davranmakla suçluyor."


"KRİZDE YENİ AŞAMA"


The Times gazetesi ise Amerikan Kongresinin piyasaları kurtarma amaçlı 700 milyar dolarlık plana yönelik dünkü ret kararından sonra şimdi dünyanın mali krizde yeni bir aşamayla karşı karşıya olduğunu yazdı.


The Times gazetesi başyazılarından birinde, "Vergi mükelleflerini koruma amaçlı planı reddeden Kongre üyeleri tekrar düşünmeli. Burada zarar gören mükelleflerdir" diye değerlendirdi.


The Times'ın yazarlarından Anatole Kaletsky ise bugünkü köşesinde kurtarma planının şöyle ya da böyle devam edeceğini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:


"Şu anda tek bir seçenek var gibi görünüyor: Amerikan Hazine Bakanı Henry Paulson ve Başkan George W. Bush'un Demokratlara bu planı kabul etmeleri için yalvarmaları. Bunun karşılığında onlar da Paulson ve Bush'tan, Cumhuriyetçi Partili arkadaşlarını ve başkan adayı McCain'i sorumsuz davranmakla suçlayıp kınamalarını isteyebilir. Demokratlar eğer kartlarını doğru oynarsa Bakan Henry Paulson'ın bundan başka bir seçeneği kalmayacaktır."


"SAT SAT SAT!"


The Independent gazetesi ise manşet haberinde, Temsilciler Meclisi'nden çıkan ret kararının ardından dünya borsalarında yaşanan düşüşleri, "Sat, Sat, Sat!" başlığı ile verdi.


The Independent Gazetesinin yazarlarından Sean O'Grady ise bu sabah yayımlanan analizinde şunları yazdı:


"Açık olan şu ki, vergi mükelleflerinin ödeyeceği hiçbir miktar, Kongre ya da Avam Kamarası'nın hiçbir oylaması, bir başkanın ya da başbakanın hiçbir konuşması, 'vahşi kapitalist' yaratıcı bir yıkımla geçen bir yıl boyunca sistemden geri çekilen güveni artık yeniden geri kazandıramayacaktır. Güven, bizim sistemimizi çalıştıran sihirli malzemedir. Eğer o yoksa geriye sadece korku kalır."


"MALİ KIYAMET ŞART DEĞİL"


The Daily Telegraph, Kongre'deki oylamanın sonucunu ve Dow Jones endeksinin tarihindeki en yüksek puan kaybını yaşadığını aktardıktan sonra "Çalkantı tüm dünyada yayılırken dört banka daha batmamak için kurtarılmaya muhtaç oldu" yorumunu yaptı.


Gazete başyazısında da şu değerlendirmeyi yaptı:


"Capitol Hill ve Wall Street'te dün gece sergilenen drama, finansal sistemde haftalardır süren kriz havasını yeniden ateşledi. Panik ve korku havası ne pahasına olursa olsun önlenmelidir. Bu olayların George W. Bush'un tahmin ettiği gibi bir mali kıyamet yaratması gerekmiyor. Eğer sükunetle düşünülürse bir çözüm bulunacaktır. Politikacıların artık mevcut güçlükleri yaratan kişileri kurtarmak için açık çek yazmak istemedikleri anlaşılıyor. Ana cadde artık Wall Street'in önünde diz çökmeyecek. Ekonomik çalkantı güçlü liderlik istiyor."


"DOMİNO ETKİSİ"


The Guardian gazetesi ise bu sabah yaşanan son gelişmelerin İngiltere'de başka bankaların da çökmesini beraberinde getirebileceğinden korkulduğunu şöyle aktardı:


"İngiltere hükümeti dünya finansal piyasalarındaki dünkü panik havası ve Bradford and Bingley bankasının kamulaştırılmasının domino etkisi yaratabileceği korkularından sonra dün gece kendini yeni banka kayıplarına hazırlıyordu.


Londra Borsası'nda dün Royal Bank of Scotland hisseleri bir ara yüzde 20 değer kaybetmişti. HBOS bankasını satın alma sancıları yaşayan Lloyds TSB'de de yeni düşüşler vardı.


İşveren örgütü CBI'ın başkanı ise banka hisselerindeki düşüşün ekonomide bir karşılığı olmadığını, bankaların yaşaması için güven ortamı oluşturulması gerektiğini söyledi."


Bazı gazetelerin manşetleri şöyle:


The Financial Times: Kongre 700 milyar dolarlık kurtarmayı reddetti
The Guardian: Dünya piyasalarını panik sardı
The Daily Telegraph: Cehenneme bakış
The Times: Fırtınanın odak noktası

815660cookie-check'Domino etkisinden korkuluyor!'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.