Domuz gribi aşısı mercek altında

Aşı piyasaya sürülmeden önce zaten yan etkileri araştırılmıştı. Ama yeni çalışma normal klinik deneylerde ortaya çıkmamış olabilecek nadir yan etkileri belirlemeyi hedefliyor.

Dundee Üniversitesi’nden bir grup bilim insanının başlattığı çalışma, aşı olmuş ya da sağlık açısından risk grubu içinde olmakla birlikte aşı olmayı reddetmiş kişileri kapsayacak.

Domuz gribi aşısı İskoçya’da bu hastalığa yakalanması halinde büyük sağlık riskiyle karşı karşıya geleceği düşünülen gruplara önerildi. Altı aydan beş yaşına kadar tüm çocuklar da risk grubu içinde sayılıyor.

Araştırmayı yürüten uzmanlar, deneye katılacak kişilerin aşı olmuşlar ise aşıdan itibaren bir yıl boyunca gözetim altında bulundurulacaklarını söylüyorlar.

Risk grupları içinde olup aşı olmamış kişiler de karşılaştırmalar yapabilmek bakımından çalışmaya katılacak ve izlenecekler.

Çalışma başlangıçta yalnızca 16 yaşından büyükleri içerecek. ama uzmanlar yakın bir gelecekte çocukları da kapsayacak bir çalışma yapmayı planladıklarını söylüyorlar.

Çalışma grubu verileri toplamak ve işlemek için internet ve cep telefonlarından da yararlanacak.

İngiltere’nin tümünü kapsayacak çalışma Dundee Üniversitesi’ndeki İlaç Gözlem Birimi (MEMO) ve Southampton’daki İlaç Güvenliği Araştırma Dairesi’nin işbirliğiyle yürütülecek.

Araştırma ekibinin başkanı Doktor Isla Mackenzie, “İlaç ya da aşıların nadir, mesela onbinde bir kişide görülen yan etkilerini ortaya çıkarmanın tek yolu mümkün olduğunca fazla insan üzerinde çalışmak. ” diyor. (BBC)

FOTOĞRAF: Aşı risk grubu sayılan kişilere yapılmaya başlandı

773630cookie-checkDomuz gribi aşısı mercek altında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.