Domuz gribinden ölen sayısı 9 oldu

Bugün Şanlıurfa’da ”Pandemik” grip nedeniyle vefat eden 4 yaşındaki bir kız çocuğunun ardından İstanbul’da 13 yaşında bir kızın ”Pandemik” grip nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı. Ankara’da ise 65 yaşında bir kadın virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Şanlıurfa’da ”Pandemik” grip nedeniyle öldüğü açıklanan 4 yaşındaki kız çocuğunun 5 gün önce zatürre şikayetiyle hastaneye yatırıldığı öğrenildi. E.F, 5 gün önce ailesi tarafından zatürre şikayetiyle Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları Hastanesine getirildi.

Yapılan muayenesinde ”solunum rahatsızlığı, kronik böbrek yetmezliği ile doğuştan anomalili” olduğu belirlenen çocuğun, yapılan müdahaleye rağmen hayatını kaybettiği belirtildi.

İstanbul’da Pandemik grip nedeniyle tedavisi devam eden 13 yaşında bir kız çocuğu yaşamını yitirdi. 8. sınıf öğrencisi bir kız çocuğunun cumartesi gününü pazar gününe bağlayan gece, karın ağrısı ve kanama şikayetiyle hastaneye götürüldüğü, daha sonra ise durumunun ağırlaştığı ve vefat ettiğini belirtti.

Ankara’da ise hastanede tedavisi devam eden 65 yaşındaki kadının domuz gribinden hayatını kaybettiği açıklandı. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, tedavisi devam eden ve altta yatan kronik hastalığı olan kadının ölümü ile Pandemik gripten kaybedilen kişi sayısının 9 olduğu belirtildi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, şu uyarılarda bulunuldu:

”2 yaşından küçük çocuklar, kronik hastalığı olanlar, gebeler ve 65 yaş üstündekilerin grip belirtileri ortaya çıktığında mutlaka bir hekime müracaat etmeleri gerekmektedir. Bunların dışındaki kişiler de grip belirtileri ortaya çıktığında evlerinde istirahat etmeleri, ancak genel durumda kötüleşme, solunum güçlüğü, göğüs ağrısı, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, 3 günden fazla süren ateş, ciddi ve sürekli kusma şikâyetlerinden biri olan vakaların beklemeden doktora müracaatları büyük önem taşımaktadır.”

GÜLER: KLASİK BULGULARI DIŞINDA BİR ŞİKAYETLE HASTANEYE GETİRİLDİ

İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul’da ölen 13 yaşındaki kız çocuğuyla ilgili, İstanbul Valiliği’nde AA muhabirine yaptığı açıklamada, 13 yaşındaki bir kız çocuğunun domuz gribinin klasik bulguları dışında bir şikayetle hastaneye getirildiğini kaydetti.

Çocuğun hemen tedavi altına alındığını ifade eden Güler, şöyle devam etti:
”Daha sonra bir üniversite hastanesine sevk edildi. Buradan yoğun bakım ünitesi olan bir hastaneye sevkine ihtiyaç duyuldu. Ambulansla sevki sırasında, durumu tekrar ağırlaşan kız çocuğu, en yakın hastaneye götürülürken yolda hayatını kaybetti, ancak domuz gribiyle ilgili tanı, ölüm sonrasındaki laboratuvar değerlendirmeleri sonucunda ortaya çıkmıştı. Başlangıçtaki ölüm sebebi yoğun kanama ve yoğun karın ağrısı olarak gerçekleşti. Ancak daha sonraki değerlendirmelerinde domuz gribi virüsü olduğu tespit edilmiştir. Hayatını kaybeden çocukla yakın temasta bulunan kişilerle ilgili koruma tedbirleri sürdürülüyor. ”

BİR BEBEK VE BİR ÇOCUĞUN KRİTİK DURUMLARI DEVAM EDİYOR

Domuz gribi ile ilgili önlemlerin sürdürüldüğünü anlatan Güler, şöyle devam etti:

”Şu anda hastanelerde 7 kişi var. Bunların 2’si yoğun bakım servisinde, diğerleri normal serviste bakımları sürüyor. Hastalığın ilk görüldüğü yerde 14 Mayıs’tan bu yana 447 vaka tespit edildi. Son hafta 125 vaka var. Bunların 70’i öğrenci 52 ayrı okulda tespit edildi. Yoğun bakımda olan hastalardan biri 18 aylık, diğeri de 9 yaşında çocuk. Kritik durumları devam ediyor, ama iyiye doğru gittikleri söylenebilir. Eskiye göre daha iyiler. Normal servislerdeki hastaların durumu iyi.”
Okullardaki durumu tekrar gözden geçirdiklerini kaydeden Güler, domuz gribi virüsü rastlanan bazı okullarda yüzde 16-17 civarında devamsızlığın söz konusu olduğunu bildirdi.

Diğer okullardaki devamsızlık oranının ise yüzde 7-9, birçok okulda ise yüzde 5’in altında bulunduğunu aktaran Güler, bu oranların ”tolere edilebilecek bir durum olduğunu” vurguladı.

“DOMUZ GRİBİ”NDEN BUGÜNE KADARKİ ÖLÜM VAKALARI
İL TARİH YAŞ CİNSİYET EK BİLGİ
—— ——- —– ——– ——–
1. Ankara 24 Ekim 28 Erkek Hastane temizlik görevlisi
2. Diyarbakır 29 Ekim 34 Kadın Hamile
3. Konya 29 Ekim 37 Kadın Kronik hastalık
4. Ankara 1 Kasım 27 Erkek Hastane temizlik görevlisi
5. Konya 1 Kasım 22 Aylık Kız
6. Konya 1 Kasım 14 Erkek Kronik hastalık
7. Şanlıurfa 2 Kasım 4 Kız
8. İstanbul 2 Kasım 13 Kız
9. Ankara 2 Kasım 65 Kadın Kronik hastalık

ANKARA’DA ÖLEN KİŞİ TOPRAĞA VERİLDİ

Gazi Devlet Hastanesinde (eski DDY Hastanesi) temizlik işçisi olarak çalışan ve tedavi gördüğü Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ”domuz gribi” nedeniyle hayatını kaybeden Durmuş İlhan için Siteler Ulu Cami’de dün öğle namazının ardından cenaze namazı kılındı.

Akrabaları, yakınları ve mesai arkadaşlarının katıldığı namazın ardından Durmuş İlhan’ın cenazesi Karşıyaka Mezarlığı’na getirilerek defnedildi.

Cenaze namazı ve defin sırasında, cenazeye katılanlardan bazıları ile belediye görevlilerinin maske taktıkları görüldü.
Defin işleminin ardından gazetecilere açıklama yapan ve ölen kişinin akrabası olduğunu söyleyen Necdet İpek, Gazi Devlet Hastanesi’nde çalışan Durmuş İlhan’ın geçen hafta pazartesi günü rahatsızlandığını ve çalıştığı hastaneye giderek muayene olduğunu kaydetti. Durmuş İlhan’a buradaki doktorların ”idrar yolu enfeksiyonu” teşhisi koyarak 10 adet iğne yazdığını ve istirahat etmesi için eve gönderdiklerini öne süren İpek, şu iddialarda bulundu:

”Tekrar eve geldiğinde, cuma günü, çocuk fenalaşıyor. Aynı gün en yakın olan Numune Hastanesi’ne götürdüğümüzde çocuğu yoğun bakıma aldılar. Cumartesi günü çocuk fenalaştı. Orada gidip geldi, canlandırdılar. Sonra komaya girdi. Cumartesi günü 03.30’da vefat etti. İhmali olan hastane Gazi Devlet Hastanesidir. Orada ‘Korkma domuz gribi yok, ölmezsin’ gibi laflar etmişler. O doktorun ismi de bizde ama ben şu anda bilmiyorum. İlerleyen süreçte kanuni işlem başlatacağız.”

İpek, Durmuş İlhan’ın ”herhangi bir rahatsızlığı olmadığını” da söyledi.

Necdet İpek, Durmuş İlhan’ın eşi ve çocuğu ile yakın çevresindekilere test yaptırdığını, test sonuçlarının öğleden sonra alınacağını ifade etti.

Bir gazetecinin ”Durmuş İlhan, domuz gribinden ilk ölen Mustafa Güneş’in yakın arkadaşı mıydı?” sorusuna İpek, ”Onu bilmiyorum. Sağdan soldan duyduğum kadarıyla arkadaşlarmış, görüşüyorlarmış” yanıtını verdi. Durmuş İlhan’ın ölüm raporunda ”solunuma bağlı eks” yazdığını da söyleyen İpek, İlhan’ın hastaneye yüksek ateş ve sürekli kusma şikayetiyle gittiğini anlattı.

KONYA’DAKİ ÇOCUKLAR RİSK GRUBUNDAYDI

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Yahya Paksoy, Konya’da domuz gribi nedeniyle ölen çocukların, biri 2 yaşın altında, diğeri de bir probleminin olmasından dolayı risk grubundaki çocuklar olduğunu bildirdi. Paksoy, hastanelerinde domuz gribi şüphesiyle gelip tedavi gören bir hastanın daha olduğunu dile getirerek, ”Yaklaşık 1 haftadır hastanemizde yatan hastanın durumu iyiye gidiyor. 60 yaşında, risk grubuna giren bir hastaydı” diye konuştu.

KİLİS’TE DOMUZ GRİBİ

Kilis İl Sağlık Müdürü Dr. Turgay Happani, ilköğretim okulu öğrencileri Y.H (8), F.Y (7), B.O.(13) ile hamile olan N.E’de (34) H1N1 virüsü olduğu tespit edildiğini belirterek, ”İlköğretim okulu öğrencisi olan 3 hastamızın genel durumu iyi olduğundan taburcu edildi, fakat hamile olan N.E ise halen hastanemiz enfeksiyon servisinde tedavi altında bulundurulmaktadır” dedi.

DOMUZ GRİBİ ÖNLEMLERİ

Yurt genelinde domuz gribiyle ilgili önlemler sürdürülüyor.

Adana Sağlık Müdürü Aytekin Kemik, ”Domuz gribi hastası sayısını tespit için uğraşmıyoruz. Amacımız mevcut hastaları tedavi etmek ve salgın oluşumunu önlemek için tedbirleri sürdürmek” dedi.

Aytekin Kemik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adana’da domuz gribi hastası sayısının 20’yi geçtiğini söyledi.
Trabzon Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Filiz Gürkan, yaptığı açıklamada, Trabzon’a 7 bin 100 doz domuz gribi aşısı gönderildiğini belirterek, bu aşıların sağlık personeli ile hacılara yapılacağını bildirdi.

Gürkan, Sağlık Bakanlığının Trabzon’da uygulanmak üzere 7 bin 100 doz aşı gönderdiğini söyledi.

Bu aşıların 600 dozunun hacca gideceklere, diğer kısmının sağlık personeline yapılacağını ifade eden Gürkan, kentteki okullarda aralık ayında domuz gribi aşısı yapılacağını bildirdi.

Isparta Sağlık Müdürü Süleyman Önal, domuz gribi virüsüne karşı aşı olunduğu takdirde vaka ve ölüm sayısının düşeceğini bildirdi.

Önal, domuz gribi virüsüne karşı alınması gereken tedbirlerin başında aşının geldiğini kaydetti.

Öncelikle risk altındaki kişilerin aşılanacağını belirten Önal, Isparta genelinde ilçeler dahil 174 bin 858 kişinin risk grubunda yer aldığını söyledi.

Bartın Belediyesi ekipleri, kent merkezindeki umumi tuvaletler ile halkın yoğun kullandığı belediye sosyal tesislerini dezenfekte etti.

Belediye Başkanı Cemal Akın, yaptığı yazılı açıklamada, temizlik işleri müdürlüğü ekiplerince yürütülen domuz gribinin önlenmesine yönelik dezenfekte çalışmalarının sürdürüleceğini belirtti.

Karabük Milli Eğitim Müdürü Mehmet Beşler, il genelinde 6 anaokulu, 71 ilköğretim, 36 lise olmak üzere toplam 113 okulun dezenfekte edildiğini söyledi.

1223060cookie-checkDomuz gribinden ölen sayısı 9 oldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.