Don Quichotte Karikatür Sergisi’ne ilgi

Avrupa’da yayınlanan Türkçe-Almanca mizah dergisi Don Quichotte’un düzenlediği ve konusu “Avrupa yolunda Türkiye” olan karikatür yarışmasının ilk sergisi 27 Ocak’ta Stuttgart-Wangen’daki Kulturhaus Arena’da düzenlenen ödül töreni ile açıldı. 27 Şubat’a kadar açık kalacak sergi, ardından İstanbul Schneidertempel Sanat Merkezi’nde 1-27 Mart tarihleri arasında sergilenecek.


1. Uluslararası Don Quichotte Karikatür yarışmasına 32 ülkeden, 124 çizer 246 çalışmayla katıldı. İki ay gibi kısa bir sürede düzenlenen yarışmanın büyük ödülünü Türkiye’den, Radikal gazetesi çizeri Hicabi Demirci kazandı.


İkinciliği Japon Sadao Sakai, üçüncülüğü Avusturya’dan Husejin Hanusic Hule, Oğuz Aral Özel Ödülü’nü ise İranlı çizer Edik Boghasian Konaraki’nin kazandığı yarışma, gündemde olan bir konuyu içerdiği için medyada oldukça geniş yer aldı.


Ayrıca, 15 sanatçıya çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından özel ödül verilen yarışmaya dünyanın tanınmış çizerleri katıldı: Milenko Kosanovic (Yugoslavya), Ömer Faruk Servi (Türkiye), Bartolmiej Belniak (Polonya), Fabio G. da Silva (Brezilya), Rahim Asghari (İran), Stefan Provjin (Belçika), Dimitry Kononov (Rusya), Eray Özbek (Türkiye), Vladimir Kazanevsky (Ukrayna), Muhammet Bakır (Türkiye), Mahmud Eshankulov (Özbekistan), Amorim (Brezilya), Jaroslav Dostal (Çek Cumhuriyeti), Aleksei Kivokourtsev (Rusya), Alperen Köseoğlu (Türkiye)


İlk üç dereceye verilen para ödüllerinin yanısıra tüm ödül kazananlara Perulu tanınmış heykeltraş Ciro Chavez’in her biri özgün çalışma olan Don Quichotte heykelcikleri verildi.


Avrupa Birliği yolundaki Türkiye’ye dünya çizerlerinin bakış açısını yansıtan yarışmada, konu değişik açılardan ele alınıyor. Olumlu, olumsuz yaklaşımların yanısıra bu birlikteliğe kuşku ile yaklaşan çizerler de var. Sonuçta, Türkiye’nin Avrupa’daki yerinin sağduyuları oldukça güçlü olan çizerler tarafından irdelenmesi, sanatsal açıdan olduğu gibi, toplumsal açıdan da oldukça düşündürücü. Karikatürlerin çoğunda Türk tiplemesinin fesli, çarıklı hatta uçan halı üstünde işlenmesi, beraberinde birçok soruyu gündeme getiriyor. Dünyanın mı bize ön yargılı baktığı, ya da kendimizi yeterince dünyaya tanıtamadığımız, akıllara gelen ilk sorular.


 1. Uluslararası Don Quichotte Karikatür Yarışması’ndan seçilen 50 karikatür, Schneider Tempel Sanat Galerisi’nde 1 – 27 Mart tarihleri
arasında sergilenecek. Serginin daha sonra, Ankara, İzmir, Nürnberg, Berlin olmak üzere Avrupa’nın değişik kentlerinde yinelenmesi bekleniyor.


      Açılış : 1 Mart 2005 , saat: 18:00
      Yer  : Schneidertempel Sanat Merkezi,
      Adres : Bankalar Cad. Felek Sk. No:1 Karaköy
      Sergi Ziyaret Saatleri : Hafta içi 10:30-17:30,
      Cumartesi kapali,
      Pazar;12:00-16:00
      Tel : 0212 249 01 50

677520cookie-checkDon Quichotte Karikatür Sergisi’ne ilgi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.