Doğru NEFES’in Önemi

**Burun nefesi hayatımızın en önemli nefesi. Burun nefesi hangi hava sıcaklığında nefes alırsak alalım, hava ciğerlere kadar vücudun ihtiyacı olan sıcaklıkta gidiyor. Yani burnumuz iklimlendirme görevi görüyor.
**Ama ağızdan nefes aldığınızda hasta olma ihtimaliniz yüksek. Çünkü ağzımızın iklimlendirme, aldığın nefesi uygun sıcaklığa getirme işlevi yoktur.

Doğru nefes alıp vermek neden çok önemli?
Nefes bizim hayatımızın en önemli unsuru. Belli bir süre yemek yemeden yaşayabilirsin; su içmeden yaşayabilirsin; ama nefes almadan ancak birkaç dakika yaşayabilirsin. Daha fazla yaşayamazsın ve vücudun bununla ilgili zarar görmeye başlar.
Biz insanlar genelde nefesimizi alıp verirken kısa nefesler alıp veririz. Kısa ve yukarıya doğru nefes alırız.
İlginç olan şu, iki yaşına kadar herkes doğru nefes alır ama iki yaşından sonra doğru nefes almayı unutur!
Bir gözünüzün önüne getirin bakalım, bebekler nasıl nefes alır?
Karınlarından. Nefes alırken karınları şişer ve nefes verirken karınları iner. Diyaframdan nefes alıp verirler.

ÇOCUKLARIMIZIN NEFES ALMASINI, YANLIŞ BİLGİLERLE BOZUYORUZ.
İki yaşından sonra ne yaparız?
Çocuklara “Onu yapma, cıstır; bunu yapma kötüdür. Sen erkeksin; sen kızsın; sen öyle yap; sen böyle yapma” diyerek onların bilinçaltlarını kutuplaştırmaya başlarız.
Olumluyla olumsuzu öğretiriz, iyiyle kötüyü öğretiriz ve biz bunları öğrettikçe onların bütün korkuları hareketlenmeye başlar. Nefes almaları bozulmaya başlar ve biz çocuklarımızın nefes almasını, onlara aktardığımız yanlış bilgilerle bozuyoruz.
Şimdi sizinle birlikte çok önemli bir nefes çalışmasını öğreneceğiz.
En azından hayat standardınızı normale getireceğiniz doğru nefesi. Bu nefes sizin bütün hayatınızı değiştirecek, bu nefes sizin karın bölgesi kaslarınızın güçlenmesini; karın bölgenizden kilo vermenize yardımcı olacak. Bu nefes kafanızdaki birçok endişe ve korkuyu en azından dengeye getirmekte yardımcı olacak. Tekrar bu dünyaya geleceğiz ve yaşarken tekrar doğacağız.
Saatinizle bir dakikalık bir süre tutun ve bu sürede günlük nefesinizle kaç kere nefes aldığınızı sayın. Bir dakika içinde kaç nefes aldınız? 10? 20? 30? Uluslararası standartlarda erkekler dakikada ortalama 12 nefes, kadınlarda ise dakikada 14 nefes alıp veriyor.
Birçoğumuz 20 nefesin üzerinde nefes alıyoruz ve bu sizin gün içinde gergin ve sinirli olduğunuzu gösteriyor. Birçok korkularınızın içinizde tetiklendiğini ve hayatınızın kontrolden çıkmaya çalıştığını gösteriyor.

DOĞRU NEFES ALMA
Şimdi size doğru nefesi tarif edeyim.
Koltuklarınızda dik oturmanızı istiyorum.
Eğer yatar pozisyonda iseniz lütfen ayaklarınızı çapraz yapmayın.
Ayaktaysanız da ayaklarınızı ve ellerinizi çapraz yapmayın. Ellerinizi ve ayaklarınızı çapraz yaptığınız zaman size akan enerjiyi engelleyip kesiyorsunuz. Çenemizi hafif kaldırıyoruz. Enerji tepemizden (bebeklerdeki bıngıldak dediğimiz alandan) giriyor ve kuyruk sokumundan çıkıyor.
Şimdi bir nefes çalışması yapalım. Hazır mısınız nefes almaya? Burundan alıyoruz ve burundan veriyoruz.
Bir yere uzanın ve karnınızın üzerine 2-3 kitap koyun. Burundan nefes aldığınızda, karnınızın üzerinde duran kitapları kaldırmaya çalışın ve nefes verdiğinizde kitaplar aşağı insin. Bunu yaptığınızda çok kolay bir şekilde karın kaslarınızı kullanmaya başlayacaksınız. Kısa bir süre sonra da karın kaslarınızın sanki günde yüzlerce mekik yaparak ve hiç yorulmadan güçlendiğini ve karnınızın forma girdiğini göreceksiniz.
Bu da benim sevincim çünkü karnım forma girmeye başladı. Şimdi sıra sizde.
( İlk denemelerde nefes alırken göğüs kafesinizin kalktığını fark edeceksiniz. Bu doğru bir nefes değil. Önemli olan nefes alırken göğsünüz yerine karnınızın şişmesi. ( Diyafram nefesi almak). Bir elinizi göğsünüze koyun, diğer elinizi karnınıza koyun ve hissedin. Nefesinizin karnınıza gittiğini hissedin. İlk başlarda benim de karnım, nefes alırken yükselmiyordu. Bu yüzden ‘Bende işe yaramıyor, ben yapamıyorum’ demeyin. Bu bir süreçtir. )

BURUN NEFESİ HAYATIMIZIN EN ÖNEMLİ NEFESİ
Gerçekten doğru nefes almayı hatırlamaya niyet edin. Burnumuzdan aldığımız nefesi karnımıza (diyaframa) gönderiyoruz. Uyku da dahil burundan nefes almaya dikkat ediyoruz. Çünkü burun nefesi hayatımızın en önemli nefesi.
Burun nefesi hangi hava sıcaklığında nefes alırsak alalım, hava ciğerlere kadar vücudun ihtiyacı olan sıcaklıkta gidiyor. Yani burnumuz iklimlendirme görevi görüyor.
Ama ağızdan nefes aldığınızda hasta olma ihtimaliniz yüksek. Çünkü ağzımızın iklimlendirme, aldığın nefesi uygun sıcaklığa getirme işlevi yoktur.
Benim size tavsiyem burundan nefes alın, hayatın keyfini çıkarın, kafanızın ne kadar rahatladığını göreceksiniz, keyfinizin ne kadar arttığını göreceksiniz. Burnum tıkalı, kemik eğriliği var, burundan nefes almak zordur derseniz sadece niyet ediniz.

Sevgi ve Aşkla
Bülent Gardiyanoğlu

http://www.bulentgardiyanoglu.com
Facebook: www.facebook.com/bgardiyanoglu
Twitter: www.twitter.com/bgardiyanoglu

767980cookie-checkDoğru NEFES’in Önemi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.