Dostları Ahmet Kaya’yı ezgilerle andı

Dün Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nin fuayesine adım atanları bu panolar karşılıyor. O, Ahmet Kaya. 10 yıl önce 11 Aralık’ta Paris’te, bir gün ülkesine döneceği hayaliyle yaşamını kaybeden Ahmet Kaya.

Panoların üzerinde 1999 tarihli, Ahmet Kaya’yı suçlayan gazete kupürleri. Biraz daha ilerleyince tavandan yere doğru çatallar. Yer onlarcasıyla dolu, bir o kadarı da havada asılı; havada uçuştukları o günü hatırlatıyorlar. 1999’da Magazin Gazetecileri Derneği’nin töreninde “Kürtçe şarkı söyleyeceğim. Bunu yayınlayacak televizyon kanalları arıyorum” sözleri üzerine salonda bulunanların bir bölümü onu ‘bölücülükle’ suçlamışlar, çatallar bıçaklar havalarda uçmuştu.

Sonrası ise çorap söküğü gibi gelmişti. Davalar, hakaretler, tehditler ve kendini Paris’e dar atışı. Sonrası malum. 11 Aralık 2000’de kırgın ve yorgun kalbinin durması. Tam 10 yıl önce dün. “Onsuz on yıl” diyenler dün akşam Lütfi Kırdar Salonu’ndaydı. Salon tıklım tıklım dolu. Öfkesini 10 yıl içinde coşkuya dönüştürmüş bir kalabalık var içeride. 20.15’te ışıklar sönüyor, sahneye sırayla Kaya’nın dostları, arkadaşları geliyor. İlk gelen Sırrı Süreyya Önder oluyor. ardından Rojin Kürtçe türkü “Ahmedo”yu söylüyor, peşi sıra Fuat Saka, Mihran Tomasyan geliyor. İlk yarının finalini ise Ümit Kıvanç’ın hazırladığı “Uçurtmam Tellere Takıldı” belgeseli yapıyor. Kaya ile yapılmış söyleşilerden derlenen bir yaşam öyküsü bu. “Onsuz on yıl” gecesinin ikinci yarısı ilkinden daha neşeli geçiyor.

Sahneye gelen birçok Kaya dostu yine O’nun şarkılarını seslendiriyor. Gecenin en çok alkış alan anlarından biri ise büyük ekranlardan Şivan Perver’in göründüğü an oluyor. Finalde ise Yusuf Hayaloğlu var. Gülten Kaya’nın kardeşi, Ahmet Kaya şarkılarında da imzası olan Yusuf Hayaloğlu. Gülten Kaya ise, kapanışta “Gidişiyle baş başa kaldığım yalnızlığım bu akşam hafifledi” dedi.

Dışarıda protesto gösterisi vardı

Anma gecesini elinde Türk bayrağı olan bir grup ‘hainlere merhamet mazlumlara ihanettir’ dövizi ile protesto etti. Yoğun güvenlik önlemleri alan ve otomatik silahlarla nöbet tutan çevik kuvvet yaklaşık 100 kişilik grubu hemen dağıttı. (Milliyet)

717180cookie-checkDostları Ahmet Kaya’yı ezgilerle andı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.