Doğu’daki kuşlar sicilleniyor

Doğa Derneği’nin bölgedeki beşinci projesi hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Alan Envanter Sorumlusu Dicle Tuba Kılıç, derneğin başlattığı beşinci proje olduğunu belirterek şöyle konuştu:


“Çalışmalarımız ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde de yoğun bir şekilde devam edecek. Nisan, Haziran ve Ekim ayları süresince veri eksiğinin olduğu 10 ayrı ilde Önemli Kuş Alanları araştırmasını gerçekleştireceğiz. Çalışma kapsamında 15 bin kilometre yol kat etmeyi ve en az 6 bin kuş kaydı toplamayı hedefliyoruz. Bu araştırma ile Doğu’da bugüne kadar yapılmış kuş gözlemlerinin toplamından çok daha fazla veri elde edilmiş olacak. Tüm bu girişimler, Bakü – Tiflis – Ceyhan Boru Hattı Şirketi, Çevre ve Orman Bakanlığı, yerel yönetimler, yöre halkı ve yeni oluşan kuş gözlem toplulukları ile dayanışma içinde yapılacak. Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizdeki doğa koruma hareketinin Dünya standartlarında olması hepimizin ortak hedefi” dedi.


Tuba Kılıç derneğin çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:


“Doğa Derneği, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki doğa koruma çalışmalarına hız kazandırmak için beş ayrı proje başlattı. Bu kapsamda; Van Gölü’nde tarihte yapılmış ilk kuş sayımını gerçekleştirildi, Urfa Birecik’te Kelaynak Projesi başlatıldı, Muş’ta toy kuşu ve doğayla uyumlu tarım projesi hazırlandı ve dünyanın en nadir kuşlarından sürmeli kızkuşunu bulabilmek için bir keşif ekibi kuruldu. Doğa Derneği, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki arazi çalışmalarına Nisan, Mayıs, Haziran ve Ekim aylarında devam edecek.”


KELAYNAKLARA İNGİLTERE DESTEĞİ
Doğa Derneği’nin ikinci girişimi, Urfa Birecik’te yaşayan kelaynakların tanıtılması ve korunması için başlattığı projeden söz eden Tuba Kılıç, “Bu kapsamda Çevre ve Orman Bakanlığı, Birecik Belediyesi ve İngiliz Hükümeti desteğiyle Kelaynak Ziyaretçi Merkezi, Avrupa standartlarında hizmet veren ve Türkiye’nin en çok ziyaret edilen merkezlerinden biri olacak” dedi.


İLGİLİ HABERLER:


– Alarm! Kuşlarımız yok oluyor…


– Anadolu doğası dünya listesinde

1020040cookie-checkDoğu’daki kuşlar sicilleniyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.