‘Doğurganlık yoksullukla mücadeleye engel’

Botswana, Lesotho, Güney Afrika, Svaziland ve Zimbabve gibi Afrika ülkelerinde nüfusun sabit kalması ya da azalması beklenirken, Burkina Faso, Mali, Nijer ve Somali’de nüfusun yüzyılın ortalarına kadar üç kat artarak her bir ülkede 40 milyona ulaşabileceği belirtildi. Uganda’da da ise nüfusun 29 milyondan 127 milyona fırlama ihtimali bulunuyor.

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu’ndan John Cleland, ”Süregelen yüksek doğurganlık oranları ve hızlı nüfus artışı, Afrika ülkelerinin tamamında değil, ancak birçoğunda AIDS hastalığına göre yoksulluğun azaltılmasının önünde çok ciddi engeller olduğunu kanıtlayabilir” dedi.

ohn Cleland, AIDS hastalığına ilişkin korkuların, yüksek doğurganlık ve nüfusun hızla artışı konusunu gölgede bırakmaması gerektiğini de söyledi.

Özellikle yüksek doğurganlığın olduğu ülkelerde daha fazla aile planlama hizmeti ve küçük ailelere sahip olmanın faydaları konusunda daha fazla bilgi verilmesi çağrısında bulunan araştırmacılar, aile planlaması ve AIDS’e yol açan HIV’den korunma programlarının birbiriyle bağlantılı olması gerektiğine dikkat çektiler.

Asya ve Latin Amerika’da aile planlama programları nüfus artışını azalttı ve refahın artmasına yardımcı oldu. Ancak 1960 yılından bu yana nüfusu 225 milyondan 751 milyona çıkan Afrika’da, 2050 yılı itibariyle nüfusun 1.69 milyara ulaşabileceği belirtiliyor.

1116840cookie-check‘Doğurganlık yoksullukla mücadeleye engel’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.