Dr. Ali Zırh parkinsonu anlattı

Dr. Zırh’ın katıldığı ve iki yılda bir yapılan kongrede “neuromodulation” diye tanımlanan beynin sinir sisteminin herhangi bir bölgesini elektrik akımı vererek uyarma veya baskılama yöntemindeki son gelişmeler ele alındı.

Dünyada dört yılda bir bilim insanına verilen Elekta Tıp Ödülü’nün sahibi olan Dr. Ali Zırh, bugüne kadar 200’ü beyin pili olmak üzere 750 dolayında Parkinson ve hareket bozukluğu ameliyatı yaptı.

Zırh, yaşlılık hastalığı olarak bilinen ve halk arasında ‘titreme’ olarak tanımlanan Parkinson ile ilgili soruları şöyle yanıtladı:

– Parkinson nedir?
– Parkinson; beyinde ‘dopamin’ adını verdiğimiz maddenin eksikliği ile ortaya çıkan, kronik nörolojik bir hastalık. Yaşın ilerlemesiyle beyinde dopamin salgılayan hücrelerin azalması veya hasara uğramasıyla ortaya çıkan hastalık, hareket bozukluklarına ve istem dışı hareketlere yol açıyor. Hastalık ellerde ve ayaklarda titreme, hareketlerde yavaşlama, kaslarda sertlik ve yürüme güçlüğü ile karşımıza çıkıyor.

– Kimlerde daha sık görülür?
– Parkinson; bir ileri yaş hastalığıdır. Parkinson hastalığı görülme sıklığı ve bulguları, yaşa bağlı olarak göreceli olarak ilerliyor. 60’lı yaşlarda, 50’lili yaşlara oranla on kat daha sık görülüyor, 70’te de kendi içinde daha sık. Yani aslında; eğer 120 yaşına kadar yaşasaydık, muhtemelen hepimizde o yaşlarda Parkinson bulguları görülecekti.

– Parkinsondan korunmak mümkün mü?

– İleride Parkinson Hastalığına yakalanmıyayım ya da Parkinsondan uzak olayım diye maalesef ki bir diyet programı veya sağlık stratejisi bulunmamakta. Yaşam tarzı, üzüntü veya stres bu hastalığın görülme sıklığını pek etkilememekte.

– Dünya’da ve Türkiye’de görülme sıklığı nedir?
– Parkinson Hastalığı toplumda her bin kişiden üçünde görülüyor. İstatistikler yılda ortalama her 100 bin kişiden 17’sinde yeni hastalık tanısının alındığını ortaya koyuyor. Bu rakkamlar ülkeler arasında da fark ediyor ve Türkiye’ye yönelik ülke genelinde hasta sayısını ortaya koyacak ayrıntılı bir çalışma maalesef bulunmamakta ama ülkemizde 100 bin civarında Parkinson Hastası bulunduğu tahmin edilmekte.

– Tedavide ilk seçenek ilaç mı?
– Parkinsonda hastaların yüzde 80-85’i başlangıçta tedaviye iyi cevap vermişler ise ilaç tedavisiyle uzun süre hayatını sorunsuz sürdürebiliyorlar. Genellikle hastalığın ilk 4-5 senesi baştan ilaç tedavisiyle iyi gidiyor. Hatta bir “balayı dönemi” denilen süreçte ortalama 2-3 yıl her şey güllük gülistanlık gidebiliyor. Ama tabii ki başlangıçta ilaca cevap iyi ise!

– Ne zaman ameliyat gerekiyor?
– İlaç tedavisi bir yerde tıkanırsa o zaman ameliyat seçeneğini düşünüyoruz. Kabaca yüzde 10-15 hasta uzun dönemde cerrahiye aday hale geliyor. Bunlara ilave olarak özellikle titremenin ön planda olduğu hastaların bir kısmı daha baştan ilaç tedavisine yeterli cevap veremiyorlar. Bu gibi başta ilaç tedavisinden yarar göremeyen hastalar da cerrahi tedaviye uygun aday iseler daha erken dönemde ameliyat edilebiliyorlar.

– Ameliyat seçenekleri nelerdir ve bu “başarının sırrı” nerede saklı?
– Ameliyat gerektiren Parkinson vakalarında iki türlü müdahale imkanı var. Hastalığın bulguları tek taraflı ön planda ise; tek taraflı lezyon yani bir çeşit lazere benzeyen bir yöntemle yakma tekniği uyguluyoruz. Ama hastalık bulguları iki taraflı ise; hastalar artık oturduğu yerden kalkamıyorsa veya genel anlamda iki tarafın birden iyileştirilmesine ihtiyaç varsa, o zaman iki tarafa da müdahele ediyor ve genellikle beyin pili takıyoruz. Sonuçların son derece yüz güldürücü ve riskleri az.

– Beyin pili yöntemi nasıl uygulanıyor?
Beyin pili taktığımızda, iki taraflı ameliyatlarda, beynin içinde tespit edilen o bölgelere iki tane elektrot yerleştiriyoruz. Göğüste cilt altına kalp pili gibi bir pil yerleştiriliyor ve ciltaltından geçirilen uzatma bağlantıları ile elektrotlar pile bağlanıyor.

Ameliyat sonrasında hastalar, çarpıcı biçimde iyileşiyor ve normal yaşamlarına dönebiliyor. Böylelikle çatalını bile tutamayan, iğneye ipliği geçiremeyen, yazı yazamayan hastalar ameliyat sonrasında gerekli pil ayarlamaları yapılması ardından eski sağlıklı günlerine dönebiliyorlar.

– Beyin pilinin maliyeti yüksek mi?

– Pilin maliyeti 28 bin doları buluyor. Sosyal Güvenlik Kurumu ameliyat gereken ve ameliyata uygunj hastalarda pilin parasının tamamını karşılıyor. Ayrıca hastalar SGK ile anlaşmalı olan hastanelerde bu ameliyatı olurlarsa, ödeyecekleri ameliyat ücreti azalıyor.

– Parkinson hastaları size nasıl ulaşabilir?
– İstanbul Teşvikiye’deki Medica Hastanesi’nde tedavileri yapıyorum. Medica’nın telefonu 0212 236 4545 ya da [email protected] adresine e-posta atılabilir…

734040cookie-checkDr. Ali Zırh parkinsonu anlattı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.