Dr. Havutçu: Menopoz kalp krizini artıyor

İngiltere Türk Kadınları Yardım Derneği tarafından düzenlenen “Menopoz”  konulu toplantıya katılan Dr. Erdinç Havutçu, kadınlara menopoz ile ilgili bilgiler verdi.  


Havuççu, menopozda östrojen hormonunun azalması ile kadınlarda bu hormonun kalp damar hastalıklarından koruyucu etkisi ortadan kalktığından damar sertliği ve kalp krizi riskinin artacağına da dikkat çekti.


Menopozun kadınlarda ortalama 51 yaşında ortaya çıktığını söyleyen Havutçu, “Düzensiz adet kanamaları ile başlayan ve adetin tamamen kesilmesiyle sona eren kadın hayatındaki doğal bir dönemdir. Menopoza girme yaşı, ortalama 51 yaş civarıdır” dedi.


Kadın hayatının ortalama olarak üçte birinin  menopoz dönemi ile geçtiğini vurgulayan Dr. Havutçu, sözlerini şöyle konuştu:


“40 yaştan önce menopoza girmek, ‘erken menopoz’ olarak tanımlanmaktadır. Menopoz genellikle hayatın doğal bir aşaması olarak kabul edilmektedir. Gerçekten de menopoz, kadın hayatının yumurtlama fonksiyonlarının sonlandıktan sonraki doğal bir aşamasıdır. Ancak menopozda oluşan bazı değişiklikler kadının hayatını derinden ve öylesine olumsuz etkiler ki bu durum pek çok hastalıkların ortaya çıkmasına ve kadının yaşam kalitesinin azalmasına neden olur.”


“Günümüzde menopoz, olumsuz etkileri önlenmeye ve tedavi edilmeye çalışılan bir hastalık gibi kabul edilmektedir” diyen Dr. Havutçu, “Menopozun kadın hayatının doğal bir parçası olması nedeniyle hiçbir şey yapmadan izlenmesi artık eskilerde kalmıştır. Menopozda azalan yumurtalık hormonlarının yerine konmasıyla menopoza ait tüm olumsuz değişiklikler ve hastalıklar kolaylıkla önlenebilmekte veya en aza indirgenebilmektedir” dedi.


 

781090cookie-checkDr. Havutçu: Menopoz kalp krizini artıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.