Dr. Kıvılcımlı’nın sandıkta unutulan yapıtları yayında…

Sosyal İnsan Yayınları, Kıvılcımlı’nın tüm yapıtlarını sırasıyla basarak Türk okuruna ve uluslararası akademik dünyaya tanıtmaya devam edeceğini açıkladı.
Nâzım Hikmet’in büyük destanı Memleketimden İnsan Manzaraları’nda “Halil” adıyla tanıtılan ilk TKP’nin 1925’den beri üyesi olmuş Türk komünisti Kıvılcımlı’nın bugüne kadar okura ulaşmamış bir felsefî çalışması geçenlerde yayınlandı. “Bergsonizm: Göçen Sermaye Dervişliği” başlığındaki yapıtı 1936 yılında hapisteyken eski Türkçe yazıyla tamamlayan Kıvılcımlı’nın bu çalışmasını yeni harflere Şeyda Oğuz aktardı.

Özellikle, Bergsoncu metafizik ve zihinsel varlık üzerine düşüncelerin Türk felsefeci-sosyoloğu Nurettin Topçu üzerinden konuşulmaya başlandığı şu günlerde alternatif bir düşünce ve sav olarak Kıvılcımlı’nın bu yapıtı güçlü bir başvuru kitabı niteliği taşıyor.

Prof.Süleyman Seyfi Öğün gibi akademisyen-yazar kimliğinde olanların tanıtmaya çalıştığı ve Nurcu tarikatıyla bağı olan sağcı, anti-seminist, Anadolu milliyetçisi N.Topçu’yla Komünist Parti üyesi Marksist Dr.Kıvılcımlı’nın tanışık oldukları ve Bergsonizm üzerine sabahlara kadar süren söyleşi içinde birlikte zaman geçirdikleri dikkate alınırsa yayınevinde “Bütün Eserleri 6” numarasıyla yayınlanan bu kitabın araştırmacılar için bir önemi olacağı vurgulandı.

Sosyal İnsan Yayınları Kıvılcımlı’nın yapıtları yanı sıra sosyalizm, siyaset bilimi, felsefe ve diğer sosyal konular üzerinde yayınlarını sürdüreceğini bildirdi. Bu kapsamda Kıvılcımlı’nın “Metafizik Sosyolojiler” başlıklı kitabı okura önerilen kitaplar arasında yer aldı.

Yayınevinin http://www.sosyalinsan.com başlıklı web sayfasında ayrıntıları Türk okurunun bulabileceği de verilen bilgiler arasında yer aldı.

716920cookie-checkDr. Kıvılcımlı’nın sandıkta unutulan yapıtları yayında…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.