Dr. Mehtap Mehmet’ten kadınlara çağrı: Ücretsiz rahim ağzı taramasına katılın

FARUK ESKİOĞLU – Public Health England’ın araştırmacı doktorlarından Mehtap Mehmet, toplum üyesi 18-55 yaş arası kadınlara çağrı yaparak Kıbrıs Toplum Merkezi’nde (Turkish Cypriot Community Association – TCCA) her pazartesi 10.30-12.30 arasında rahim kanserine yol açan HPV virüs taramasına katılmasını istedi.

Dr. Mehtap Mehmet, bütün erkeklerin HPV taşıyıcı olduğunu belirterek, “Sağlıklı bir erkekle korunmasız ilişkiye giren sağlıklı bir kadın HPV virüsünü salyadan ve dokunuşla da edinebilir. Bu virüs akıntı, kasık, bel ağrısı ve mide şişmesi gibi semptomlarla kendini belli edebilir. HPV erken teşhis edilirse bir yıllık süre içinde tedavi edilebilir. Eğer farkına varılmazsa 4’ncü aşamada rahim kanserine yol açmaktadır ki, bu durumda hem tedavisi güçleşir hem de kanserin başka organlara yayılma riski ortaya çıkar” dedi.

Ergenlik öncesi çok genç yaşta cinsel birlikteliklerde de rahim yapısının bozularak gebelik durumunda sorunlar doğabileceğini belirten Dr. Mehmet, HPV virüsünden korunma yöntemlerini şöyle anlattı:

“Öncelikle eşinizle bile korunmalı ilişkiyi tercih edin. Bu güven sorunu değil bir sağlık sorunudur. Temizliğe önem vermek gerekir. Özellikle gençlerin çok sevgilili yaşamdan çekinmeleri gerekir. Hastalık semptomlarında mutlaka doktora görünmeleri gerekir. Unutmamalı ki İngiltere’de her gün iki kadın rahim ağzı kanserinden yaşamını yitiriyor. Oysa bu kanser türü başlamadan durdurulabilir. Kadınların yüzde 89’unda HPV virüsü bulunmaktadır. Son yıllarda sık yapılan taramalarla rahim ağzı kanseri yüzde 89 azaldığını belirtmeliyim…”

Dr. Mehmet, TCCA’daki HPV taramasına toplum üyesi kadınları beklediğini vurgulayarak, “Kuaföre nasıl mutlaka gidiyorsak, sağlık taramasını da ertelememeliyiz. Lütfen çevrenizdeki kadınları da taramayla ilgili bilgilendirin. Her pazartesi 10.30-12.30 arasında kadınlarımızı ‘628-630 Green Lanes, Haringey, London, N8 0SD’ adresindeki TCCA”e bekliyoruz. Kadınlarımıza kendileri evde uygulayabilecekleri ücretsiz HPV test çantası da vereceğiz” diye devam etti.

HPV ve rahim ağzı kanseri test taramasıyla ilgili ayrıntılı bilginin TCCA’ın 020 8826 1080 telefonundan alınabileceğini aktaran Dr. Mehmet, “İsteyen toplum üyeleri İngilizce ya da Türkçe bana da [email protected] adresine mesaj atabilirler” diye devam etti.

DR MEHTAP MEHMET?

Dr. Mehtap Mehmet, Kıbrıs Yeşilırmak’ta doğdu. 1960’ların sonunda ailesiyle birlikte Londra’ya yerleşti. Oxford ve Angela Ruskin üniversitelerini bitirdi. Public Health England’ta araştırmacı fizyolog ve anatomi uzmanı olarak çalışıyor. Toplum sağlığı konusunda pek çok makalesi bulunan Dr. Mehmet, Türkiye’ye dönük sağlık projelerinde de çalışıyor.

2291690cookie-checkDr. Mehtap Mehmet’ten kadınlara çağrı: Ücretsiz rahim ağzı taramasına katılın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.