Dr. Sırrı: Maraş Otu ağız kanserine neden oluyor

Dr. Teoman Sırrı MBE, The British Medical Association tarafından Kuzey Londra’da düzenlenen, ‘Drug Abuse in Our Community’ konulu toplantıda İngiliz doktorlara ‘Maraş Otu’ ile ilgili bilgi verdi.

19 Şubat’ta North Middlesex Hospital’da düzenlenen toplantıya İngiliz ve yabancı doktorlar ilgi gösterdi. Toplantıda yaptığı konuşma ile 2 puan alan Sırrı, ‘Maraş Otu’ ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Dr. Sırrı, kamuoyunda ‘Maraş otu’ olarak bilinen maddenin, dudakta yara ve dış eti hastalığı yapmasının yanı sıra insan beynine de zarar verdiğine dikkat çekti.

Söz konusu maddenin Londra’da bulunan bazı Türk marketinde kolaylıkla temin edildiğine dikkat çeken Sırrı, birçok insanın ‘Maraş Otu’nun ne gibi zararları olduğunun farkında olmadığını söyledi.

İngiltere’de bu madde ile ilgili herhangi bir hukuksal sınırlamanın henüz olmadığını altını çizen Sırrı, “Kısa bir süre içinde İngiliz Parlamentosu’nda bununla ilgili bir sunum yapacağım. ‘Maraş Otu’ diğer ülkelerde ‘Nicotiana rustica’ olarak bilinmektedir. Normal tütündeki nikotin oranı 1 ile 3 arasıdır. Fakat Maraş Otu’ndaki bu oran yüzde 9’dur” dedi.

Londra’da bu maddenin Türk toplumu arasında kullanımının giderek yaygınlaştığını ifade eden Dr. Sırrı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Nicotiana rustica denen bir tütün çeşidinin yapraklarının toz haline getirilerek meşe, ceviz veya aşma çubuğundan elde edilen kül ile yarı yarıya karıştırılmasından elde edilmektedir. Ortalama bir tatlı kaşığı kadar avuca alınıp alt dudak ile çene arasına konmaktadır. Ağızda 5-10 dakika tutulduktan sonra tütün-tükürük karışımı ile ağızdan dışarıya atılmaktadır”

Dumansız tütünün insan sağlığı üzerindeki etkilerine de değinen Sırrı şunları söyledi: “Bu madde bir defa ülser ve kansere neden olmaktadır. Ayrıca nikotini yüksek olduğu için karaciğer kanseri de yapmaktadır. Yapılan çalışmalar dumansız tütünün ve bu ürünler içerisinde bulunan bazı katkı maddelerinin diş ve diş eti, merkezi sınır sistemi, kalp ve damar sistemi, sindirim ve boşaltım sistemini olumsuz yönde etkilediğini göstermiştir”

Dr. Teoma Sırrı, konuşmasında Maraş Otu’nun yanı sıra Türklerin ‘Somali Grass’ denilen bir otu da kullanmaya başladığını söyledi.
Sırrı, “Özelikle Edmonton bölgesinde Somali bakkallarında satılmaktadır. Yasak değildir herkes kolaylıkla alabilmektedir. Ot çiğneyerek yutuluyor. Esrarı andıran bir özelliğe sahiptir” dedi.

Kıbrıslı Türk doktor konuşmasının son bölümünde de sigaranın insan beynine verdiği zarar ile ilgili de bilgi verdi.

Sigara içen ve içmeyen kişilerin beyin yapılarının aynı olmadığını ifade eden Sırrı, “Sigara içimi beyinde nikotin reseptor sayısını artırır. Normal bir insan beyni pembedir. Ama sigara içenlerin beyni ise çok farklıdır ve bu endişe yaratmaktadır. Yani sigara sadece akciğere değil beyne de büyük zararları olduğu tespit edilmiştir” diye konuştu.

Gençlerin son yıllarda bir trend haline getirdikleri Nargile’nin zararlarına da değinen Sırrı, “Elma, armut, üzüm, portakal olarak sunuluyor ama, nargile içen kişilerde yüksek dozda karbonmonoksit alımına neden olur” dedi.

846860cookie-checkDr. Sırrı: Maraş Otu ağız kanserine neden oluyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.