”Drama ile entegrasyona katkı çabasındayız”

Dr. Elif İskender 2016’dan bu yana Ankara Anlaşması’yla Londra’da yaşıyor. Kendi adıyla kurduğu “Elif İskender Acting Academy and Theatre”da oyuncu ya da oyuncu adaylarına profesyonel destek sunuyor, birlikte oyunlar sahneliyor. Türkiye’deki akademik geçmişinden kopmayan Dr. Elif İskender, Londra Regent’s Üniversitesi’nde de göçmenlik üzerine yabancı araştırmacı olarak çalışmalar yaptı.

İskender ile Londra’daki çalışmalarıyla ilgili söyleştik.

– Türkiye’deki çalışmalarınızdan söz eder misiniz?
– İzmir’de 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yaptım. Daha sonra İstanbul Beykent Üniversitesi’nin aynı bölümünde de çalıştım. Akademisyenliğim boyunca dizilerde tanınmış pek çok oyuncunun hocası oldum. Dizi ve tiyatro oyunlarında oyuncu olarak da bulundum.

– Neden Londra?
– Oğlum Güneş 5 yaşına geldiğinde eşimle Londra’da yaşamaya karar verdik. Oğlumuzun iyi bir eğitim alması ve penceremizi daha büyütmek için denilebilir. 2016’da Ankara Anlaşması’ndan yararlanarak Londra’da yaşam kurduk. Birikimlerimizi Londra’daki toplumla paylaşmaya başladık.

– Londra’daki bizim topluma uyumunuz kolay oldu mu?
– Pek çok göç hikayesiyle karşılaştım. Bir akademisyen olarak zengin bir mecrayla karşılaştığımı düşünüyorum. Göçmenlerin serüvenleri ve bu ülkeye entegre olma çabalarını akademik boyutta da ele almak istedim. ‘Elif İskender Acting Academy and Theatre’ı bu amaçla geldiğim yıl kurdum. Şu an Stoke Newington ve Dalston’da iki ayır emkanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz…

– Londra Regent’s Üniversitesi’yle bağınız nasıl oluştu?
– Göç hikayelerini ele alarak dramayla entegrasyona nasıl katkı sunabileceğimi araştırmaya başladım. Bu konuda çok değerli çalışmaları olan Londra Regent’s Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim Sirkeci’yi buldum. Projem Prof. Dr. Sirkeci’nin ilgisini çekince üniversiteye ‘yabancı araştırmacı’ olarak kabul edildim.

– İleriye dönük çalışmalarınız neler?
– Kadınlardan oluşan bir grupla çocuk oyunu çalışmaya başladık. Anneler çocukları için sahneye çıkacaklar. Eylül’de çocuklarına bilişsel ve fiziksel yeteneklerini geliştirmeyi amaçlayan drama ve plastik sanatlar atölye çalışmaları düzenleyeceğiz. Acting Academy and Theatre’da oyunculuk yapmayı hayal eden çok farklı meslek gruplardan öğrencilerimiz var. Bir araya gelmemizin bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Arkadaşlarımızın Acting Academy and Theatre sonrasında Türkiye’de de oyunculuk şansları olacağını düşünüyorum. Akın Güngör’ün yönetmenliğini üsleneceği kısa film çalışmalarımız var. Ayrıca tiyatroda yeni bir oyun hazırlığı içindeyiz. Projelerle hep yoğunuz…

– Londra’daki bizim topluma yönelik gözleminiz nedir?
– Gençlerin kendi ana dilinde kendilerini ifadede zorluk çektiğini düşünüyorum. Bunu da ailesi ve kültürüyle arasındaki bağı incelten bir sorun olarak görüyorum. Drama ile bu bağı güçlendirmeye yönelik bir çabamız olacak. Bu bağlamda çocuklara ve gençlere yönelik projeleri önemsiyorum. Temel oyunculuk, ses, nefes ve diksiyon dersleri de bu bağı güçlendirmeye yönelik çabalardan sayılır.

– “Elif İskender Acting Academy and Theatre”da sizi heyecanlandıran öğrencileriniz oldu mu? Toplum üyeleri size nasıl ulaşabilir?
– Evet… İki keşfim var diyebilirim. İki arkadaşımızın da ileride küresel bağlamda iyi oyuncu olacaklarına inanıyorum. Bana 07843537990’dan ya da [email protected]’dan ulaşabilirler.

2208540cookie-check”Drama ile entegrasyona katkı çabasındayız”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.