Dört soruda Assange’ı İngiltere’den kaçırma yolları

Sorular ve yanıtları şöyle;

– Ekvador Assange’a diplomatik pasaport verebilir mi?

– Bu tür pasaportlar, seyahat kolaylığı sağlamak için veriliyor ama diğer ülkelerin yasalarından muaf tutmuyor.

– Ekvador Assange’a diplomatik statü verebilir mi?

– Bu Ekvador açısından cesur bir hamle olur. Viyana Anlaşması’nın 29’uncu maddesine göre diplomatik statü, ev sahibi ülkelerin yasalarından muaf tutuyor. Ama Ekvador’un da İngiliz yasalarına saygı gösterme ve içişlerine karışmama zorunluluğu var.

– Assange diplomatik bir araca bindirilip, havaalanına götürülebilir mi?

– Diplomatik araçlar ev sahibi ülke tarafından aranamıyor. Ama Assange, araca bindirilebilse bile, uçağa binmek için bir aşamada İngiliz topraklarında araçtan inmesi gerek. Bu durumda da, İngiliz yasalarına tabi olur ve tutuklanabilir.

– Assange diplomatik kargoya konulup, kaçırılabilir mi?

– Bu senaryo çok akla yakın gelmese de, bu daha önce İngiltere’de denendi. 1984’te ülkesinden kaçıp, İngiltere’ye sığınan Nijeryalı siyasetçi Umaru Dikko bayıltılıp, diplomatik bir kutunun içine konularak Nijerya’ya kaçırılmak istendi. Ama gerekli evrak hazırlanmadığı için, İngiliz gümrük görevlileri şüphelendi ve kutuyu açtıklarında Dikko’yu baygın halde buldular. Viyana Anlaşması’na göre diplomatik kargo açılamıyor ve el konulamıyor. Ama kargo, elektronik cihazlarla taranabiliyor. Bu durumda kutuya konulan Assange fark edilebilir ve tutuklanabilir.

844440cookie-checkDört soruda Assange’ı İngiltere’den kaçırma yolları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.