Dört yıl hapis cezası aldı

Silvio Berlusconi, vergi kaçakçılığından yargılandığı davada dört yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Savcılar, bugün kararı açıklanan davada İtalya’nın eski başbakanı için üç yıl sekiz ay, sahibi olduğu Mediaset medya şirketinin başkanı Fedele Confalonieri için de üç yıl dört ay hapis cezası talep etmişti.

Berlusconi’in hapis cezasına çarptırıldığı karar, 76 yaşındaki politikacının bir yıl sonraki genel seçimlerde başbakanlık için yarışmayacağını açıklamasından iki gün sonra geldi. Milano’daki bir mahkemede çıkan kararda, Berlusconi’nin aynı zamanda üç yıl kamuda görev alamayacağı ifade edildi.

Berlucsconi, İtalya’nın yüksek kamu borcuyla baş edecek mali reformları gerçekleştiremediği için gördüğü baskı üzerine Kasım 2011’de görevini terk etmişti. İtalya’nın eski lideri, aynı dönemde hakkında çıkan seks skandallarıyla da kamuyoyunun büyük baskısı altındaydı.

250 MİLYON EURO’LUK VURGUN
Başbakanlık görevini terk etmesinin ardından, Berlusconi’nin sahip olduğu özel televizyon ağı hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturma, Gruppo Mediaset’in ABD filmlerini yayınlamak için gerekli hakkı yurt dışındaki şirketler aracılığıyla elde ettiğini ve vergilerden kaçınmak için ödemeler hakkında yalan bildirimde bulunduğu iddiasını inceliyordu.

Savcılar, Berlusconi’nin televizyon ağında gösterilen yaklaşık üç bin filmin yayın hakkı için istenilen paranın abartıldığını, filmler için yeniden lisans ayarlanarak ortaya çıkan 250 milyon Euro kazancın, söz konusu dolandırıcılığın arkasındaki firmalar tarafından paylaşıldığını belirtti.

Televizyon ağına yönelik diğer suçlamalar arasında, mali raporlarda gerçek rakamların üzerinin örtülmesi de bulunuyor.

DAVA 2006’DA BAŞLADI
Berlusconi’nin iş ortaklarını ve özel televizyon ağını hedef alan soruşturma 2006 yılında başlatılmıştı. Başbakanlık statüsüyle yargıyı atlatmaya çalışan Berlusconi, çıkardığı dokunulmazlık yasasıyla soruşturmadan uzak kalmayı başarmış ancak Anayasa Mahkemesi bu yasayı daha sonra iptal etmişti.

Berlusconi, iş dünyasında gerçekleştirdiği anlaşmalardan dolayı geçmişte birçok defa soruşturmaya tabi tutulmak istendi. Her zaman suçlamaları reddeden Berlusconi, açılmak istenen davaların siyasi tabanlı olduğunu öne sürmüştü.

Berlusconi’nin, İtalyan yasaları kapsamında temyize gidebilmesi için bir yılı bulunuyor. Eski başbakan bu süre içinde iki defa temyize gidebilir.

Öte yandan, Milano’da Berlusconi aleyhine görülen bir diğer davada, eski İtalyan başbakanının yaşı küçük kızlarla para karşılığı ilişkiye girmek suçlamasıyla yargılanmasına devam ediliyor.

1361910cookie-checkDört yıl hapis cezası aldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.