DİSK, 1 Mayıs için Taksim’de ısrarlı

Çelebi, DİSK’e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası Bursa Şubesi’nin 5. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, cumhurbaşkanlığı seçiminin yaklaşmasıyla beraber ülkedeki gerilimin tırmandığını iddia etti.


Cumhurbaşkanlığı makamının, magazin konusu haline getirildiğini savunan Çelebi, cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda DİSK’in iradesinin çok net ve açık olduğunu belirtti.
Çelebi, cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda iktidarı aylarca uyardıklarını ve sağduyulu hareket etmeye davet ettiklerini ifade ederek, şunları söyledi:


“(Gelin, diyalog içinde, uzlaşmayla cumhurbaşkanı seçimi yapılsın) dedik. Ancak, Başbakan parlamentodaki gücüne dayanıp, bu toplumdaki meslek örgütlerini, sendikaları, siyasi partileri dışlayarak, ‘benim gücüm var, bildiğimi yaparım’ inadıyla cumhurbaşkanlığı sürecini geriyor. Başbakanı ve AK Parti’yi bir kez daha sağduyuya davet ediyor ve toplumun refleksini doğru okumasını öneriyorum.”


Başbakanın, cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda DİSK ile görüşmeyeceğini söylediğini anımsatan Çelebi, şöyle devam etti:


“Biz, tüm Türkiye’yi kucaklayan bir cumhurbaşkanı seçilmesini istiyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda Başbakan bazı kurum ve kuruluşlarla temaslarda bulundu. DİSK ile görüşmeyeceğini söyledi. Çünkü DİSK’in görüşlerini biliyor. DİSK’in devletten, sermayeden ve siyasi partilerden bağımsız bir örgüt olduğunu biliyor. Bu bilinçle hareket eden bir örgütün görüşlerini almak istemiyor.”


1 MAYIS KUTLAMALARI


Çelebi, 1 Mayıs kutlamalarının Taksim’de yapılmasıyla ilgili tartışmalara da değinerek, bunun klasik bir nostalji buluşması olmadığını, 1 Mayıs 1977’deki 36 şehit ve yarım kalan bayramı kutlamak adına Taksim Meydanı’nda olmak istediklerini söyledi.


Taksim Meydanı’nda pek çok yürüyüş, eylem ve konser düzenlendiğini, kutlamalar yapıldığını hatırlatan Çelebi, kendilerinin de 1 Mayıs’ta Taksim’de yasa dışı bir şey yapmayacaklarını ifade etti.


Çelebi, 1 Mayıs’ın işçilerin birlik, mücadele, dayanışma, taleplerini alanlarda ilan etme günü olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:


“1 Mayıs’ın 110 yıl önce kutlanmaya başlanmasına neden olan 16-18 saatlik çalışma koşulları, bugün Türkiye’de hala mevcut. 1 Mayısta Taksim alanında olacağız. Anayasa’nın bizlere verdiği bütün hakları kullanarak, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlayacağız. Biz Taksim’de olmak istiyoruz. Taksim bütün gösterilere açık. Bütün maçlardan sonra orada her türlü etkinlik, eylemlilik yaratılıyor. Orada her türlü bayram ve şenlikler kutlanıyor. Daha önce bir sürü konser, yılbaşı kutlamaları da yapıldı. Yılda bir defa da bu alanda işçiler olacak.”


ESKİ DİSK GENEL BAŞKANI


Eski DİSK Genel Başkanı Rıdvan Budak da Türkiye’de şu anda emeği yok sayan bir iktidarın bulunduğunu savundu.


Başbakanın, cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda muhalifleriyle görüşmediğini belirten Budak, şunları kaydetti:


“İktidar olarak muhaliflerin eleştirilerinden yararlanmak akıllıların işidir. Türkiye bu ikilemi aşmalı. Dünyada gelişmiş ülkeler, bu ikilemi aşmış durumda. Gelişmiş ülkeler, sınıflar demokrasisini yaratmışlar, emeği düşman saymamışlar. Sonra da insan hakları, özgürlük, sosyal adalete dayalı bir sistemi ortaya çıkarmışlar. Türkiye’de başarılamayan bu.”


 

1041510cookie-checkDİSK, 1 Mayıs için Taksim’de ısrarlı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.