DİSK: Asgari ücret değil, sefalet ücreti

Çelebi yaptığı açıklamada, 2006 yılındaki asgari ücretin 380 milyon lira olarak belirlenmesini, halka açlığın, sefaletin ve yoksulluğun dayatılması anlamına geldiğini kaydetti. Asgari ücretin insanca yaşamaya yeterli bir düzeyde, açlık ve yoksulluk sınırları olarak belirlenen miktarlarla bağlantılı olarak tartışılması ve değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Çelebi, “Ortaya çıkan sonuç, ulusal gelirin arttığı söylenen ülkemizde, artışın kimlere aktarılacağının da kanıtıdır. Hükümet çalışanlar için yoksulluğu uygun görmekte, üretilen değeri de bir avuç mutlu azınlığa aktarmaya aracılık etmektedir” dedi.


Asgari ücret, işçi ve ailesinin ekonomik, sosyal, kültürel gereksinimlerini asgari düzeyde karşılayacağı varsayılan ücret düzeyini gösterdiğini dile getiren Çelebi, “Başka bir ifade ile asgari ücret, bir işçi ailesine yeterli olan ücreti değil, ’insaf’ çizgisini belirler. Çünkü zaten devletin istatistik kurumları bir aile için açlık ve yoksulluk sınırını düzenli olarak belirlemektedirler” diye konuştu.


Açlık sınırının altında kalan bir asgari ücret komedisine son verilmesini isteyen Süleyman Çelebi, asgari ücretin net olarak belirlenerek, vergi dışı kalmasının sağlanması gerektiğini vurguladı.


“Asgari ücret değil, sefalet ücreti. Hükümet asgari ücretle çalışan milyonları açlığa mahkum ediyor” diyen Çelebi, Türkiye genelinde tek asgari ücret belirlenmesi gerektiğini kaydetti. Çelebi, asgari ücretin gelir dağılımını düzenleyici yönde belirlenmesi ve ülke gelirinin büyümesine paralel olarak refah artışından pay almasının sağlanmasının önemine işaret etti. Çelebi, AB ülkelerinde olduğu gibi, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na ayrımsız olarak tük işçi ve kamu çalışanları lehinde değiştirilerek, demokratikleşmesi gerektiğini kaydetti. (ANKA)

1027140cookie-checkDİSK: Asgari ücret değil, sefalet ücreti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.