DİSK: Emekçiler asgari ücretle de vuruldu!

Türk-İş’in Komisyon’dan çekilmesinin ardından toplanan Asgari Ücret Komisyonu kararını açıkladı.


Buna göre; ilk altı ayda 16 yaşından büyükler için asgari ücret net 527,13 YTL olarak tespit edildi. İkinci altı ayda ise asgari ücret net 546,48 YTL olacak. Buna göre 2009’un ilk altı ay için yüzde 4.3, ikinci altı ay için de yüzde 4.1 zam yapılacak.


DİSK’in yeni asgari ücret değerlendirmesi şöyle:


“Aralık 2008 itibarıyla açlık sınırının 750 YTL, yoksulluk sınırının da yaklaşık 2 bin 500 YTL olduğu düşünülürse, asgari ücretle geçinen emekçilere düşen şey yine açlık ve sefalet içinde yaşamlarına devam etmek olacak.


SSK kayıtlarına göre 6 milyona yakın çalışan 750 milyonun altında ücret alıyor. Bir başka deyişle, 2008 yılında SSK’ya kayıtlı çalışanların yüzde 65’i yoksulluk sınırının altında yaşıyor. SSK kayıtlarından ulaşılabilecek diğer bir gerçek ise çalışanların yarısından fazlasının asgari ücretle çalışıyor olması. 


Türkiye’de istihdam oranının düşük olduğu da hesaba katılırsa, yoksulluk sadece çalışanları değil aynı zamanda ailelerini de etkisi altına almış durumda. TÜİK’in 2006 sayılarına göre Türkiye’de 13 milyon yoksul bulunmaktadır. 


Bugün açıklanan asgari ücretle, Türkiye’deki çalışanların yarısından fazlasının ve yoksulların kaderi değişmeyecek. 


Antidemokratik yapısıyla hükümet ve işverenlerin ağzından çıkan sözlerin yasa sayıldığı Asgari Ücret Komisyonu’ndan, emekçileri enflasyon ve ekonomik kriz karşısında koruyan bir kararın çıkmasını da beklemiyorduk.


Emek örgütlerine düşen şey artık bundan sonraki süreçte birlikte adım atmak ve meşru olmayan açıklanan asgari ücrete itiraz ederek karşı dava açmaktır.”

1071730cookie-checkDİSK: Emekçiler asgari ücretle de vuruldu!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.