DTK: Kürtlerin önünde başka yollar da var

İki gün sürecek genel kurulun açılış konuşmasını yapan DTK Eş Başkanı Selma Irmak Kürtlerin önünde başka yolların da olduğunu söyledi.

Selma Irmak, “Gelin siyasi yollarla, müzakere yollarıyla Kürt halkının isteklerini tartışalım. Kürt artık statüsüz yaşamak istemiyor. Dilinin dışında eğitim görmek istemiyor. Varlığını ortaya koymak istiyor. Müzakereye hazırız. Bu yol olmadı, önümüzde başka yollar da var. Bugün de bunu tartışacağız” dedi.

“6 aylık bebek Meral Cizre’de katledildi. Dedesi, ninesi tarandı” diye konuşan Irmak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunlara karşı koymak, isyan etmek haktır. Son kez elimizi uzatıyoruz. Bu yüzyıl bizim yüzyılımızdır. Kendi kararımızı kendimiz vermek istiyoruz. Tek Kürt kalsa bile öz yönetimden vazgeçmeyeceğiz.”

DTK’nın diğer eş başkanı Hatip Dicle de konuşmasında “dağlarda kaybedenlerin şehirlerde de kaybedeceğini” söyledi.

Demokratik öz yönetim modelinin Türkiye’nin tüm sorunlarını çözeceğini kaydeden Dicle, konuşmasını Abdullah Öcalan’dan bir alıntıyla tamamladı:

“Dünyayı yenecek gücümüz olsa da yine de kimseye saldırmayacağız. Ama dünya üzerimize gelse; kendi haklı, meşru davamızı savunmaya, direnmeye devam edeceğiz.”

Demirtaş: Tarihi bir kırılmadan geçiyoruz

Genel kurulda konuşan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Başkanı Kamuran Yüksek, Kürt halkının yeniden tarih sahnesine çıkışının engellenmeye çalışıldığını savundu.

HDP Eş Başkanı Sabahat Tuncel ise “Türkiye’yi yönetenler ülkeyi krizden ve kaostan çıkarmak istiyorlarsa, Kürt ve Kürdistan halklarına bir çözüm sunmak zorundalar. Kürtler sadece yaşam hakkı için değil onurları için de savaşıyor” dedi.

Diğer Eş Başkan Selahattin Demirtaş ise Türkiye’nin tarihi bir kırılmadan geçtiğini vurguladı.

HDP’nin öz yönetimi halkların meşru bir talebi olarak kabul ettiğini vurgulayan Demirtaş şöyle devam etti:

“Köle gibi mi, yoksa insan onuruyla mı yaşayacaksınız? Öz yönetim küçümsenemez, katliama karşı hendekteki, barikattaki duruş ve kavrayıştır. ‘Bunu aklından bile geçirenleri yok edeceğim’ diyenlere hendek barikat çok değil. Ne yapacaklardı peki?

“Siyasetle çözelim’ desinler amenna. Masaya öz yönetimin özünü bile getirmedirler. Zurnanın zırt dediği yerde dile getirdik. Dolmabahçe’de bunu dile getirdik, işte orada kıyamet koptu” dedi.

7 Haziran’dan sonra çözüm için diyalog kurduklarını ama reddedildiklerini belirten Demirtaş, “Çünkü Kürtlerin kafasını ezmeye karar vermişler. İran, Türkiye gibi ülkeler Ortadoğu dengesi içinde bir Kürt gücü doğsun istemiyor. Çünkü bu güç; kadın, emek, inanç, özgürlük gibi değerleri savunarak hepsi için tehdit unsuru oluşturuyor. Bu yüzden de saldırıyorlar” diye konuştu.

DTK, 2007’de Diyarbakır’da kurulan ve HEP-DEP-HADEP-DEHAP çizgisindeki Demokratik Toplum Hareketi’nin (DTH) sivil toplum kuruluşlarını tek çatı altında toplayan bir oluşum.

Oluşum 2011’de tek taraflı olarak Kürt halkının “demokratik özerkliğini” ilan etmişti.

BBC TÜRKÇE
Hatice Kamer
Diyarbakır

1473590cookie-checkDTK: Kürtlerin önünde başka yollar da var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.