DTP kapatıldı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç DTP Davası’nın sonucunu şöyle açıkladı:

“1. DTP’nin eylemleri yanında terör örgütüyle bağlantılarıyla da değerlendirildiğinde devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiği anlaşıldığından, Anayasa’nın 68 ve 69’ncu maddeleriyle 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 101 ve 103’ncü maddeleri gereğince kapatılmasına,

2. Beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olan kurucuları dahil üyerinden Abdulkadir Fırat, Abdullah İsnaç, Ahmet Ay, Ahmet Ertak, Ahmet Türk, Ali Bozan, Ayhan Ayaz, Aydın Budak, Ayhan Karabulut. Aysel tuğluk, Bedri Fırat, Cemal Kuhak, Deniz Yeşilyurt, Ferhan Türk, Fettah Dadaş, Hacı Üzen, Halit Kahraman, Hatice Adıbelli, Hilmi Aydoğdu, Hüseyin Bektaşoğlu, Hüseyin Kalkan, İbrahim Sungur, İzzet Belge, Kemal Aktaş, Leyla Zana, Mehmet Salih Sağlam, Mehmet Veysi Dilekçi, Metin Tekçe, Murat Avcı, Murat Taş, Musa Farisoğulları, Mustafa Tuç, Nejdet Atalay, Nurettin Demirtaş, Orhan Miroğlu, Sedat Yurttaş ve Salim Sadak’ın Anayasa&nın 69’ncu maddesinin 9’ncu fıkrası gereğince gerekçeli kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasından sonra 5 yıl süre ile bir başka partide kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetcisi olamayacaklarına,

3. Beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olan Mardin Milletvekili Ahmet Türk ve Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk’un milletvekilliklerinin Anayasa’nın 84’ncü maddesinin son fıkrası uyarınca gerekçeli kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasından sonra sona ermesi, davalı partinin bütün mallarının 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 107’nci maddesi gereğince hazineye geçmesi gereğinin yerine getirilmesi için oy birliği ile karar verilmiştir…”

Kararın gerekcesinin en kısa zamanda yazılarak Resmi Gazete’de yayınlanacağını belirten Kılıç, “Karar yazılana kadar Anayasa Mahkemesi’ne yapılacak eleştirileri şimdiden görüyorum. Mahkememizle ilgili yapılan eleştiriler haksız. Bu dava iki yılı aşkındır sürüyordu” dedi.

“Teröre karışmış bir partiye örgütlenme özgürlüğü verilemez” diyen Kılıç, “Sorunların çözüm yeri sadece parlamentodur.
Siyasi aktörlere çağrı yapmak istiyorum; kaybolan diyaloglar yeniden kurulmalıdır. Mahkememiz Batasuna kararını da gözönünde tutmuştur” diye devam etti.

1226540cookie-checkDTP kapatıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.