DTP’li Türk’ten 7 şehit yorumu

Konuşmasında Tokat’taki terörist saldırıya da değinen Türk, “Dün akşam saatlerinde duyduğumuz, Tokat’ta, karanlık bir provokasyon olduğu gün gibi ortada olan bir saldırı sonucu, aramızdan ayrılan askerlerimiz için, yüreklerimiz parçalandı. Anne babaları ve yakınları şahsında tüm yurttaşlarımızın acılarını paylaşıyorum. Reşadiye’deki provokasyon bir an önce açıklığa kavuşturulmalı ve aydınlatılmalıdır” diye konuştu.

Türk, 7 askerin şehit edilmesiyle sonuçlanan terör saldırısını, 1993 yılında gerçekleştirilen ve yine 33 askerin şehit edildiği saldırıya benzetti.

DTP’li Türk, “1993 yılında yine barışçıl bir sürecin geliştirilmesi için parlamentoda, siyasette yoğun çabalar sarf edildi ama bildiğiniz gibi, 33 askerin öldürülmesiyle, adeta bu sürece son verilmesi konusunda birileri düğmeye bastı. Bugün bu provokasyona baktığımızda gerçekten 93’leri anımsıyoruz, o dönemdeki planları, uygulamaları gözümüzün önüne getiriyoruz. Kamuoyumuzun, bunu derinden düşünmesi ve değerlendirmesini istiyoruz” dedi.

Türk, “Gün, dar isyasi hesaplarla, yaklaşma günü değildir. Gün, akan kanı durdurma, bu ülkeyi gerçek bir barışa kavuşturma günüdür” dedi.

Gösterilerde hayatını kaybedenler

Türk, iki gün önce Diyarbakır’da, üniversite öğrencisi Aydın Erdem’in, demokratik bir miting sırasında “polis tarafından hedef gözetilerek açılan ateş sonucu” yaşamını yitirdiğini ileri sürdü.

Türk, dün de bir aydan beri tedavi gören liseli Serap Eser’in henüz hayatının baharındayken hayatını kaybettiğini ifade etti. Bunların çok büyük acılar olduğunu belirten Türk, her iki gencin de yaşamına mal olan bu saldırıları kınadığını söyledi.

Hükümetin gerçek bir açılımdan kaçmanın fırsatını ve koşullarını oluşturmaya çalıştığını iddia eden Türk, “Ama kaçamayacaklar. Bu halkın mücadelesi eninde sonunda gerçek bir açılımı yapmaya zorlayacaktır. Bunun yolu açılmıştır. Geri dönüş yok. AKP olsa da olmasa da Türkiye kendi barışına ve demokrasisine mutlaka kavuşacaktır” diye konuştu.

“Hükümet bizi suçluyor”

DTP’li Türk, “Açılım konusunda adım atamamış hükümet yetkilileri, günlerden beri kalkmış partimizi suçluyor, kendi sorumluluğunu gizlemeye çalışıyor, sanki açılım yapacaklarmış gibi de biz izin vermiyoruz, bir yanaşmıyoruz gibi ve bizi engel gösteren bir mantıkla kamuoyunu adeta manupüle ediyor” dedi.

Hükümeti eleştiren Türk, “Hükümet, tamamen kendi dar siyasi çıkar hesaplarıyla bu temel sorunu ele aldığından dolayı içinden çıkamaz hale geldi. Şimdi de, yol yakınken işin içinden nasıl çıkarım diye kara kara düşünüyor. Kürt halkı, bu ülkede yaşayan tüm kültürel haklar için yolu açmaya çalışmış, hükümeti, adım atmaya zorlamıştır. Bunu yapan, Demokratik Toplum Partisi’dir” dedi.

“Bu ülkede, Ergenekon belli boyutlarıyla açığa çıkmışsa , partimizin, bu çetelere karşı halkımızla birlikte vermiş olduğu demokratik mücadelenin payı yok mudur?” diye soran Türk, “Vermiş olduğumuz önergelerin ve projelerin yarısını bile Meclis gündemine getirmiş olsaydınız açılımın içini de doldurmuş olurdunuz ama yapmadınız, bunları yok saydınız” dedi.

1226240cookie-checkDTP’li Türk’ten 7 şehit yorumu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.