Dünya ormanlarının geleceği Antalya’da tartışılacak

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Türkiye Ormancılar Derneği’nin organize ettiği ‘İklim Değişikliği ve Ormancılık’ temalı uluslararası kongre, 12-15 Kasım 2019 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilecek. Kongre boyunca Antalya ormancılık konusunda dünyanın önemli bilim insanlarını ağırlayacak…

İnsan baskısı ve rant uğruna hızla kaybedilen orman alanlarının geleceği Antalya’da düzenlenecek uluslararası kongrede tartışılacak. Bu yıl kuruluşunun 95. Yılını kutlayan Türkiye Ormancılar Derneği’nin organize ettiği kongre, 12-15 Kasım 2019 tarihleri arasında Kemer- Beldibi’nde gerçekleştirilecek. 100’den fazla ülkede etkin çalışmalar yürüten Uluslararası Ormancılık Araştırma Kuruluşları Birliği (IUFRO) Başkanı John Parotta ve Avrupa Orman Enstitüsü (EFI) Başkan Yardımcısı Robert Mavsar’ın onur konuğu olarak katılacağı kongrenin teması ’İklim Değişikliği ve Ormancılık’ olarak belirlendi. Dünyanın birçok ülkesinden ve Türkiye’den katılımların olacağı belirtilen kongrede, çalışmalarıyla dünya çapında tanınan bilim insanları da bildiri sunacak. Almanya’dan Prof. Dr. Marc Hanewinkel, İngiltere’den Prof. Dr. Stephen Woodward’ın yanı sıra Türkiye’den Prof. Dr. Murat Türkeş ile Prof. Dr. Tuncay Neyişci de ormanların iklim değişikliğinin etkilerini azaltmadaki işlevleri üzerine birer bildiri sunacak.

İnsanoğlu, varoluşundan günümüze kadar yaşamında önemli bir yere sahip olan ormanlarla etkileşim içinde oldu. Beslenme, barınma ve korunma ihtiyaçlarını çoğunlukla ormandan karşıladı. Ancak binlerce yıldan bu yana ihtiyaç temelinde sürüp gelen insan-doğa ilişkisi, son birkaç yüzyılda değişmeye başladı. Artan nüfus baskısı ve tüketim odaklı yaklaşımlar, insan-doğa ilişkisinin ihtiyaç boyutunun ötesine geçmesine neden olurken, ormanlar da amaç dışı kullanım alanları ve rant merkezleri haline getirildi.

BİR YANDA TAHRİBAT, BİR YANDA KORUMA ÇABALARI

Uzmanlara göre insan-doğa ilişkileri son yıllarda daha da karmaşık hale gelmeye başladı. Bir yandan ormanlar üzerindeki tahribatlar artarken, diğer yandan da korumaya yönelik eylemler de hızlandı. Küresel iklim değişimleri, kentleşme, uluslararası anlaşmalar ve ulusal yaklaşımlarla giderek çeşitlenmeye ve daha da yoğunlaşmaya başladı. Artan kentleşme ve nüfus artışı doğal dengenin daha fazla bozulmasına, doğada oluşan türlerin çeşitlerinin ve alanlarının zarar görmesine yol açıyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ORMANCILIK İLİŞKİSİ ANTALYA’DA TARTIŞILACAK

Türkiye’nin en köklü meslek örgütlerinden biri olan Türkiye Ormancılar Derneği (TOD), kuruluşunun 95. yıldönümünü iklim değişikliği ve ormancılık arasındaki ilişkiyi ele alan uluslararası bir etkinlikle kutluyor. 1924 yılında kurulan Türkiye Ormancılar Derneği’nin düzenlediği ‘İklim Değişikliği ve Ormancılık’ temalı uluslar arası kongre, 12-15 Kasım tarihleri arasında Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Beldibi Mahallesi’ndeki bir otelde gerçekleştirilecek.

DÜNYANIN ÖNEMLİ ORMANCILIK KURULUŞLARI KONGREYE KATILIYOR

Dünya genelinde 100’den fazla ülkede etkin çalışmalar yürüten Uluslararası Ormancılık Araştırma Kuruluşları Birliği (IUFRO) Başkanı John Parotta ve Avrupa Orman Enstitüsü (EFI) Başkan Yardımcısı Robert Mavsar’ın onur konuğu olarak katılacağı kongrede çok sayıda araştırmacı ve bilim insanı da bildiri sunacak. Almanya’dan Prof. Dr. Marc Hanewinkel, İngiltere’den Prof. Dr. Stephen Woodward’ın yanı sıra Türkiye’den Prof. Dr. Murat Türkeş ile Prof. Dr. Tuncay Neyişci de ormanların iklim değişikliğinin etkilerini azaltmadaki işlevleri üzerine yapacakları sunumlarla kongrede yer alacaklar.

PROF. DR. ÖZDEN: ‘DÜNYANIN GELECEĞİNİ İLGİLENDİRİYOR’

Türkiye Ormancılar Derneği, kongrenin ardından hazırlanacak sonuç bildirgesini tüm ülkelerle paylaşarak ormanların korunması konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlıyor. Kongre Başkanı Prof. Dr. Sezgin Özden, kongrede tartışılacak konuların tüm dünyanın geleceğini ilgilendirdiğini söyledi. Bu toplantının Türkiye’de ve ülkenin en eski meslek örgütü olan Türkiye Ormancılar Derneği tarafından düzenlenmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sezgin Özden, kongrenin sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti. Özden, etkinlikle özellikle Türkiye’de dünyanın her yerinde yaşanan orman yıkımlarına karşı güçlü bir ses olmayı amaçladıklarını da sözlerine ekledi.

 

2343030cookie-checkDünya ormanlarının geleceği Antalya’da tartışılacak
Önceki haberEkvador’da yerlilerin eylemleri sonuç verdi, hükümet geri adım attı
Sonraki haberEĞER!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.