Dünyada 700, Türkiye’de 100 tane kaldı, son sığınakları da betonlaşacak!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Dünyada sadece 700 civarında kalan Akdeniz Foklarının Türkiye’deki son sığınaklarının olduğu bölge 5 yıldızlı otel inşaatlarına açılıyor…

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde, doğal sit alanı statüsündeki Selinus Sahili ve Kızılin bölgesinde yaklaşık 2 kilometrelik kıyı şeridini betonlaştıracak olan plan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca da onaylandı. Alanla ilgili 18. Madde uygulaması geçen ay tamamlanarak onaylanması beklentisiyle Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne gönderildi. Antalya’nın betonlaşmadan korunmuş son kıyı alanlarından biri olan Selinus Sahilinde yıllardır yerel halktan arazi toplayan Green Park Oteller zincirinin Sahibi Adil Üstündağ, sabırsızlıkla kıyıda otel inşaatına başlamayı bekliyor. Ancak yerel halk sahilin otellere açılmasına tepkili. CHP’li Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz ise sahilin otellere açılmasını savunuyor. Gazipaşa Hepimizin Platformu adıyla bir araya gelen ilçe halkı, adını bölgedeki antik kentten alan Selinus sahilinin betonlaşması girişiminin durdurulmasını istiyor.

Antalya’nın 50 bin nüfuslu Gazipaşa ilçesindeki Selinus Sahili otel inşaatlarına açılıyor. Selinus antik kenti ile Hacımusa Çayının batısında yer alan 3. Derece doğal sit alanı statüsündeki sahil için hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca da onaylandı. Plana göre Gazipaşa halkının günübirlik alan olarak kullandığı sahilde yer alan 10 ayrı parsel oteller için ayrıldı. Parsel büyüklüğü 50 bin metrekarenin üzerinde olan arazilerde yapılaşma emsal oranının yüzde 80 olarak belirlenmesi dikkat çekerken, kıyı kenar çizgisinin ikinci 50 metrelik bölümünde de yüzde 20 yapılaşma izni veriliyor.

SELİNUS SAHİLİNDE İLK OTELİ GREEN PARK YAPMAK İSTİYOR

Tartışmalara neden olan plan, 5 bin metreden daha küçük parsellerde ise yapılaşma izni vermiyor. Bu durum, sahilin büyük parsel sahiplerinin yatırımlarına göre planlandığı, daha küçük parselleri bulunan yerel halkın ise alanda uzaklaştırıldığı eleştirilerine neden oldu. Bu eleştiriler haksız da değil. Green Park Otellerinin sahibi İş insanı Adil Üstündağ, yıllardır bu bölgeden arazi topladı ve yapılan imar düzenlemesiyle küçük parseller birleştirildi. Hazırlanan koruma amaçlı imar planında, 50 bin metrekarenin üzerindeki parsellerde yapılaşma emsal oranı ‘yüzde 80’ olarak belirtilen parseller arasında, Adil Üstündağ’a ait olanları başı çekiyor.

GAZİPAŞA HALKI BETON TURİZMİNİN ZARAR GETİRECEĞİNİ SAVUNUYOR

Yaklaşık altı aydır süren betonlaşma tartışması Gazipaşa halkının büyük bölümünün tepkisini çekiyor. Gazipaşa Hepimizin Platformu adıyla bir araya gelen ilçe halkı, turizme karşı olunmadığını ancak Selinus Sahili için yapılan ve betonlaşma içeren planlamanın ilçeye yarar değil, zarar getireceğini savunuyor.

DÜNYAYI DURDURAN KORONA VİRÜS, BETON AŞKINI DURDURAMADI

Korona virüs salgınıyla birlikte tüm dünyada doğal alanların neden korunması gerektiği bir kez daha tartışılırken, turizm sektörünün mevcut yapısının da sorgulanmasına yol açtı. Salgın nedeniyle bu yıl gecikmeli açılan turizm sezonunda oteller kapasitelerinin ancak yarısı kadar misafir kabul edebilecek. Ancak seyahat ve konaklama tercihlerinde de önemli değişikliğe neden olan korona virüs salgını bile kıyıların 5 yıldızlı otellerle işgal edilmesine neden olan kitle turizmi savunucularının hızını kesmedi.

CHP’Lİ BELEDİYE DE SAHİLİ BETONLAŞTIRAN PLANI SAVUNUYOR

CHP’li Gazipaşa Belediyesi, daha önce tamamlanan ancak bazı teknik hatalar yapıldığı ve 27 ayrı itiraz geldiği için iptal edilen Selinus Sahilini de içeren 18. Madde uygulamasını korona virüs salgınının en yoğun olduğu dönemde yeniden güncelleyerek Antalya Büyükşehir Belediyesine gönderdi. Şimdi gözler Büyükşehir Belediyesinin onayında. 18. Uygulamasının da onaylanmasının ardından Selinus Sahili adeta dev bir şantiyeye dönecek.

AKDENİZ FOKLARININ SON SIĞINAKLARI BU BÖLGEDE

Ancak Selinus Sahili sadece insanların değil, bu bölgeyi kendisine yaşam alanı olarak seçen nesli tehlike altındaki canlıların da yuvası. Tüm dünyada sayıları yaklaşık 700 civarında kaldığı bilinen Akdeniz Fokları (Monachus monachus) da bu canlılardan biri. Türkiye’de yaklaşık 100 Akdeniz Foku olduğu tahmin ediliyor. Otel inşaatlarına açılan sahilin batısındaki Kızılin bölgesindeki deniz mağaraları ile Anamur ve Gazipaşa arasındaki kıyılar Akdeniz Foklarının Türkiye’deki tüm nüfusunun yaklaşık yarısına ev sahipliği yapıyor.

BİYOLOG MUSTAFA AKKOCA BELKİ DE SON AKDENİZ FOKUNU  GÖRÜNTÜLEDİ

Gazipaşa Su ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Biyolog Mustafa Akkoca’nın bölgede görüntülediği son Akdeniz Fokunun bir daha görülüp görülmeyeceği bilinmiyor. Çünkü Gazipaşa ilçe merkezi sahilindeki deniz mağaralarını kendine üreme alanı olarak seçen Akdeniz Foklarının insan kaynaklı baskılara karşı en hassas canlılar arasında oldukları biliniyor. Gazipaşa Hepimizin Platformu Sözcüsü de olan Biyolog Mustafa Akkoca, Kızılin adı verilen bölgede yer alan deniz mağaralarının geçmişte de ışıklandırılarak yat turları için ziyarete açıldığına dikkat çekerek bunun son derece yanlış bir uygulama olduğunu söylüyor.

GAZİPAŞALILAR BETONA KARŞI İMZA KAMPANYASINA DESTEK İSTİYOR

Selinus Sahili ve Kızılin bölgesinin 5 yıldızlı otellerle betonlaşmasını istemeyen Gazipaşalılar, başlatılan imza kampanyasına tüm kamuoyundan destek bekliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yanı sıra Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Gazipaşa Belediyesi’ne yönelik www.change.org’da başlatılan imza kampanyasını şu ana kadar 10 binin üzerinde kişi imzaladı. İmza kampanyasını desteklemek ve Gazipaşa halkının çekincelerinin sıralandığı kampanya metnini okumak için bu bağlantıdan erişim sağlanıyor: (Sign the Petition)

2423540cookie-checkDünyada 700, Türkiye’de 100 tane kaldı, son sığınakları da betonlaşacak!
Önceki haberKaz Dağları savunucuları pes etmedi
Sonraki haberColston’ın heykeli sudan çıkarıldı, müzeye götürülecek
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.