Dünyada Covid-19 ölümleri düştü çünkü

Bilim insanları yeni tip corona virüs(Covis-19) pandemisi nedeniyle yoğun bakıma alınanların ölüm oranının pandeminin başlangıcından bu yana yüzde 60’dan yüzde 36’ya düştüğünü ortaya koydu.

Bilim insanları bu durumun doktorların tecrübesinin artmasına ve etkili ilaçların geliştirilmesini bağlıyor. Araştırmacılar, bu durumun deksametazon gibi steroid ilaçlarının daha fazla kullanılması ve Covid-19 hastalarının kan pıhtılaşması riskinin yönetilme şeklindeki değişikliklerden kaynaklandığını belirtti.

Yeni araştırmalar, Covid-19 nedeniyle yoğun bakıma alınan insanlar arasındaki ölüm oranlarının, tedavideki gelişmeler sayesinde pandeminin başlangıcından bu yana çarpıcı bir şekilde düştüğünü ortaya koydu. Küresel eğilimler üzerine yapılan yeni bir araştırmaya göre, geçen yılın başlarında ilk ortaya çıktığında yoğun bakım ölüm oranı yüzde 60 iken Ekim ayında yüzde 36’ya düştü.

40 BİNİ AŞKIN KİŞİ İNCELENDİ

Dünya çapında 43 bin 128 hastayı içeren 52 çalışmaya dayanan bulgular, Anesthesia tıp dergisinde yayınlandı. Araştırma, Bath Üniversitesi’nde yoğun bakım doktoru olarak çalışan Profesör Tim Cook tarafından yönetildi.

MUTASYONLAR ÖLÜM ORANINI ARTIRABİLİR

Ancak araştırmayı üstlenen doktorlar, Covid ölümlerinde geçen yıl görülen büyük ilerlemenin kaybedilebileceği konusunda uyardı. Araştırmacılar, daha fazla insanı hasta bırakan yeni corona virüs mutasyonlarının ortaya çıkmasının ölüm oranlarını artırabileceğini söyledi.

Öte yandan, şu anda 66 ülkede uygulanan aşılama programlarının, potansiyel olarak yoğun bakımda hayat kurtarıcı tedaviye ihtiyaç duyanların sayısını azaltabileceği ifade edildi.

Bununla birlikte araştırmacılar, küresel olarak ölüm oranlarının azalmasının deksametazon gibi steroid ilaçlarının daha fazla kullanılması, Covid hastalarının oksijen tedavisi ve kan pıhtılaşması riskinin yönetilme şeklindeki değişikliklerden kaynaklandığını açıklandı.

EN YÜKSEK ÖLÜM ORANI ORTADOĞU’DA

Çalışmada, dünyanın çoğu bölgesinde ölüm oranının artık yüzde 30-40 olduğunu aktarıldı. Ölüm oranları Avrupa’da ortalama yüzde 33,4 ve Kuzey Amerika’da yüzde 40 iken, Avustralya’da yüzde 11 ile alışılmadık derecede düşük olduğu belirtildi. Ancak, Orta Doğu’daki ölüm oranlarının yüzde 62 ile dünya ortalamasının üzerinde seyrettiği belirtildi.

2490280cookie-checkDünyada Covid-19 ölümleri düştü çünkü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.