Duran Adam: Tehdit ediliyorum

Gezi Parkı eylemlerinin simge ismi olan Erdem Gündüz, “Durduğum sırada acıkmadım, susamadım” dedi. Gündüz, eylemden sonra tehdit aldığını ve insanlarla iletişim kuramadığını anlattı.

Sanatçı Erdem Gündüz, Gezi Parkı olaylarının en hararetli günlerinden birinde yaptığı ‘duran adam’ eylemi ile hem Türkiye’nin hem de dünyanın gündemine oturdu. Yaptığı eylemle yediden yetmişe ‘duran adam’lar oluşturan Erdem Gündüz, çok konuşulan protestosunu ve sonra yaşadıklarını VATAN’a anlattı. “Eylem boyunca acıkmadım, susamadım. Ekmek, su aklıma bile gelmedi. Eylemi ‘Duran Adam’ diye ben isimlendirdim bir gazetecinin sorusu üzerine” diyen Güntüz, şunları söyledi:

Ajanlık iddiaları

“Eylemi bitirdikten sonra ortalardan kaybolmadım aslında. İnsanlarla iletişim kuramadım, birileri takip ve tehdit etti. Ben de bir insanoğlu olarak korkmuş olabilirim. Kimse ‘Bu adam niye kayboldu?’ diye sormadı. Eylemden 3 gün sonra tehditleri öğrendim. Bu süreçte internete giremedim, telefonlarımı açamadım. ‘Üç gün Alman Konsolosluğu’nda kaldı?’ dediler. Bunun nedeni sorgulanmadı, ben hep buradaydım. Alman Konsolosluğu’nda kalmadım, CIA ajanı değilim.”

‘Sıradan bir insanım’

“Medya ismimle ilgili ciddi yalan haberler üretti. 2007’de Karadağ’a, Sırbistan’a gittiğim yazıldı. 2004’de de Bosna’daydım. Bu yazılmadı. Ben herhangi bir sıradan insanım, beni kimse tanımazdı. Hakkımda çıkan yalanlardan dolayı herkes beni Sırbistanlı sanıyor. Sosyal medyada Sırbistan’da Müslümanlara saldırırlarken kapımı Müslümanlara kilitlediğim bile yazıldı.”

Türban eylemi

Erdem Gündüz, geçmişte yaptığı türban protestosunu ise şöyle anlattı: “Türbanlı arkadaşım yok, bir tek teyzem takva için örtünür. 2004 yılında kızlar üniversiteye türbanla giremiyordu ama erkekler şalvar, şapka ile derse girebiliyordu. Biz de bu durumu protesto etmek istedik. Türban protestosunu ben 2004’te yaptım ama 2012’de sahnelenmiş gibi gösterdiler. 1915’lerde ABD’li bir performans sanatçısı vardı. Kendini siyaha boyayarak halkın kullandığı yüzme havuzuna gidiyor.

Çünkü Afrika kökenli insanlar yüzme havuzlarına gidemiyorlardı. Biz de burdan yola çıkarak bir türban protestosu yapmak istedik. Ama ne acıdır ki Türk medyası bu prostestoyu ‘Türbanla dalga geçtiler’ diye yazdı.” ÖZNUR KARSLI / VATAN

1394650cookie-checkDuran Adam: Tehdit ediliyorum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.