Duran adamların suçu belli oldu!

Taksim Meydanı’nda durarak yaptıkları eylem sonucunda gözaltına alınan 16 kişi hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na göre “durmak suretiyle polise şiddet ve hareket kullanmadan direnme” suçundan bir tutanak düzenlendiği belirtiliyor

Polisin Gezi Parkı’na müdahalesinin sonrasında performans sanatçısı Erdem Gündüz, dün akşam Taksim’deki metro çıkışında hareket etmeden ve konuşmadan ayakta durma eylemi başlatmıştı. Gösteri saatlerce sürerken, Gündüz’e de çok sayıda duran adam eklendi. Polis en sonunda Gündüz ve 15 kişiyi gözaltına aldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Caddesi’ndeki kampüsünde yer kalmadığından eylemciler Karaköy Polis Merkezi’ne götürüldü. Duran adamlardan avukat olan ikisi bırakılırken, 14’ü hakkında gözaltı işlemi yapıldı.

‘DURMAK SUÇ DEĞİL’

Eylemcilerin avukatlığını üstlenen Volkan Gültekin, polislerin bile ne yapacaklarının şaşırdığını vurguluyor. Hazırlanan tutanakta duranadamlar için 2911 sayılı yasaya göre “durmak suretiyle polise şiddet ve hareket kullanmadan direnme” suçlamasıyla işlem yapıldığını ifade ediyor. Gültekin, bu eylemin 2911 sayılı yasa kapsamında girmediğini, çünkü durma türü eylemler, basın açıklaması ve gösteri için izin gerekmediğini ifade ediyor. Toplantı ve mitingler için bildiri yükümlülüğü bulunduğunu kaydeden Gültekin “Yasada, gün doğumu ve gün batımından bir saat öncesine kadar toplantı ve yürüyüş yapılamaz’ diyor. Belki o maddeye göre işlem yapabilirler. Fakat şu çok karışık: Bu bir toplanma mıdır? Toplanma için iştirak gerekir. Buraya insanlar kendiliğinden gelmiş. Orada duruyorlar. Nasıl bir yorum yapılacağını ben de merak ediyorum” diyor. Gültekin, bu eylemin belki Kabahatler Kanunu’na girebileceğini ve para cezası kesilebileceğini fakat onun da çok orantısız olacağını vurguluyor. (İSMAİL SAYMAZ / Radikal)

1386320cookie-checkDuran adamların suçu belli oldu!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.