“Duyduklarınıza inanmayınız”

Erdemol 8 haziran akşamı Câfe Mostra’da düzenlenen “Suriye Yalanları ve Gerçekler” panelinde Cumhuriyet Gazetesi yazarı olarak seçim döneminde Suriye’ye yapıtğı basın gezisi sonrasındaki gözlemlerini anlattı. Cemal Karakuş’un yönettiği panele 70’e yakın dinleyici katıldı. Erdemol, etkinlikte son kitabı Deri Değiştirmeden Yaşamak’ı da okurları için imzaladı.

Erdemol, ABD ve Batı’nın Suriye’yi demokratikleştirme adına Esad’ı devirme planlarının gerçekte uzun dönem Ortadoğu ve Uzakdoğu stratejilerinin bir parçası olduğunu söyledi.

Bölgeyi iyi bilen kesimlerin Suriye’li Libya ve Irak’tan farklı değerlendirdiğini belirten Erdemol, “Esad ciddi bir halk desteğine sahip. Ayrıca Suriye’yi Akdeniz kapısı gören Rusya ve önemli iş ortağı Çin’in dostluğunu da yabana atmamak gerekir” dedi.

Esad’ın Annan Planı’nı uzun süre kabul etmediğini, ettiğinde ise bölük pörçük muhalefetin karşı cıktığını anlatan Erdemol, “Ülkedeki patlamaları üslenenler olduğu halde ‘Esad’ın işi’ olduğu yalanı bilinçli olarak yayılıyor. Bu açıdan duyduğunuz herşeye inanmayınız” diye konuştu.

Suriye’deki çatışmaların derinleşmesi durumunda Hizbullah elindeki 40 binden fazla roketle, Esad’ın yanında yer alacağını öngören Erdemol, “Terörün sivil hedefleri de vurmaya başlaması, Suriye halkının büyük çoğunluğunun Esad etrafında bütünleşmesine yol açtığı gözleniyor” dedi.

Erdemol “Suriye’de petrol yok. Batı yalnızca demokrasi gelsin kaygısında” söyleminin gerçekleri yansıtmadığını belirterek, ülkedeki dev gaz rezervlerinin ABD ve Batı’nın her zaman ilgi odağı olduğunu söyledi.

Hatay’da “Özgür Ordu” adıyla konuşlandırılan Suriyeli muhalif milislerin elini kolunu sallayarak Suriye’ye çatışmalara katılıp geri dönmesini Cumhuriyet’te haber yaptığını anlatan Erdemol, “Garip ama savcılık soruşturmayı bizim aleyhimize başlattı… Bütün uluslararası desteğe rağmen muhalifler arasındaki çatlak da büyüyor. O kadar büyüyor ki, Arap Birliği bile, aralarındaki sorunları tartışmak için bir araya getiremiyor” diye konuştu. (AÇIK GAZETE)

FOTOĞRAF: Gazeteci Mustafa Kemal Erdemol (sol) ve Cemal Karakuş

843400cookie-check“Duyduklarınıza inanmayınız”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.