Duygu Asena ve Halit Çapın’ı yitirdik..

3 gün önce ani solunum sıkıntısı ve yüksek ateş şikayetiyle hastaneye başvuran Asena, tedavi altına alındığı yoğun bakın ünitesinde saat 04.45 sıralarında hayatını kaybetti.


Duygu Asena’nın, beyin tümörüne bağlı solunun durması nedeniyle öldüğü ve 2004 yılından itibaren beyin tümörü yüzünden tedavi gördüğü belirtildi.


DUYGU ASENA KİMDİR?


Duygu Asena 19 Nisan 1946’da İstanbul’da doğdu. Kadıköy Özel Kız Koleji’ni ve İÜEF Pedagoji Bölümü’nü bitirdi. Haseki Hastanesi Çocuk Kliniği ve İÜ Çocuklar Evi’nde pedagog, bir reklam şirketinde metin yazarı olarak çalıştı. Kadınca (1978), Onyedi, Ev Kadını, Bella, Kim, Negatif (1992) dergilerini yönetti. TRT-2’deki “Ondan Sonra” programını hazırlayıp sundu (1992-1997). 1992’den 2002’e kadar Milliyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Hastalığı teşhis edilene kadar Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde dergicilik dersi verdi.
 


YAPITLARI 


İlk yazısı 1972’de Hürriyet’in Kelebek ekinde çıktı. İlk kitabı Kadının Adı Yok’la adını duyurdu. Geniş bir okur kitlesine ulaşan kitap 1988’de “müstehcen” bulunarak yasaklandı; iki yıl süren dava sonucu yayımına izin verildi, aynı yıl Atıf Yılmaz tarafından filme alındı. Yapıtları: Adının Adı Yok (1987), Aslında Aşk da Yok (1989), Kahramanlar Hep Erkek (1990), Aynada Aşk Vardı (1997), Değişen Bir Şey Yok (1998), Aslında Özgürsün (2001), Aşk Gidiyorum Demez (2003).


FEMİNİZMİN SAVUNUCUSU 


Türkiye, Duygu Asena’yı feminist düşüncenin en ateşli savunucusu olarak tanıdı. Kadın hakları için birçok faaliyetin içinde bulunan Asena, bu konuyu köşe yazılarında ve kitaplarında sürekli gündeme getirdi. 


Dostları O’nun sadece kadınların değil, erkeklerin yaşamına da büyük katkılarda bulunduğunu söyler.


KADININ ADI YOK 


Asena’nın Kadının Adı Yok isimli kitabı 1987 yılında yayınladı. Kitap bir yıl içinde 40 baskı yaparak Türkiye’de satış rekoru, daha sonra filme çekilerek gişe rekoru kırdı. 40’ıncı baskının satışları sürerken, Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından muzır bulunarak satışı yasaklandı. Bunun üzerine Duygu Asena’nın açtığı davada kitap aklandı. Yeni baskıları yayınlandı. Kitap 53 baskısıya ulaştı.


Kadının Adı Yok, Almanya, Hollanda ve Yunanistan’da çevrilerek yayımlandı. İlk baskıları kısa sürede tükendi… Bu kitap Yunanistan’da “best seller” oldu.


İkinci kitabı Aslında Aşk Da Yok, Kadının Adı Yok’un devamı niteliğindedir. 36. baskıya ulaşan bu kitap da yine Almanya, Hollanda ve Yunanistan’da yayımlandı.


HALİT ÇAPIN TÜKİYE’NİN HEMINGWAY’İYDİ…


Büyük röportaj ustası gazeteci Halit Çapın, hayatını kaybetti. Kısa cümleleri, kaleminin kıvraklığı ve anlatım gücü nedeniyle ünlü romancı Hemingway’e benzetilen Çapın, bir süredir tedavi görüyordu.


Karaciğerindeki rahatsızlık nedeniyle, 21 Temmuz’da Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’ne kaldırılan usta gazeteci Halit Çapın, dün saat 06.35’de, “Akciğerinde su toplanması ve solunum yetersizliği” nedeniyle yaşamını yitirdi. Kısa cümleleri, kaleminin kıvraklığı ve anlatım gücü nedeniyle ABD’li ünlü gazeteci ve romancı Ernest Hemingway’e benzetilen, unutulmaz röportajların unutulmaz kalemi Halit Çapın, hepatit kuşkusu nedeniyle 28 Temmuz Cuma günü öğle saatlerinde yoğun bakım servisine nakledilmişti. 70 yaşında ölen Çapın’ın cenazesi, yurtdışındaki yakınları, Türkiye’ye geldikten sonra toprağa verilecek.


16 Ocak 1936’da Çanakkale’de doğan Çapın, mesleğe henüz gazetecilik öğrenimi sırasında, 1955 yılında Hadiselere Tercüman Gazetesi’nde başladı. Milliyet, Yeni Ortam, Dünya, Güneş, Hürriyet, Gün gazetelerinde muhabirlik ve yazarlık yaptı. Çapın, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın düzenlediği yarışmalarda çok kez yılın başarılı gazetecisi oldu ve altın kalem ödülleri aldı. Bab-ı Ali’nin en kıvrak kalemlerinden Halit Çapın, son olarak, Takvim Gazetesi’nde köşe yazıyordu.


Kitapları Çapın’ın kendi yaşadıklarından yola çıkarak yazdığı “Bay Alkolü Takdimimdir” adlı eseri, yazı dizisi olarak yayınlanmış ve TV dizisine konu olmuştu. “Bay Alkolsüz Zamanlar”, “Mahpus”, “Benim Akşam Sefalarım”, “Ben Sana Küskünüm” adlı kitapları da bulunan Çapın, sürekli basın kartı sahibiydi.


TÜRK EDEBİYATI’NIN BÜYÜK KAYBI


Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, Gazeteci-Yazar Halit Çapın’ın vefatı ile sadece Türk basınının değil, Türk edebiyatının da önemli bir emekçisini kaybettiğini söyledi.


Erinç, Çapın’ın vefatından büyük üzüntü duyduğunu, Türk basınının usta ve yeri doldurulması zor bir gazeteciyi kaybetmenin acısını yaşadığını belirterek şunları söyledi:


“Aynı dönemin gazetecileri olmaktan mutluluk duyduğum meslektaşlarımdan biriydi. Sadece Türk basını değil, Türk edebiyatı da önemli bir emekçisini kaybetti. Halit Çapın, polis muhabiri olarak başladığı 51 yıllık meslek yaşamına çok sayıda etkileyici, bilgilendirici ve eğitici eserler sığdırmayı başardı. Röportaj denildiğinde de ilk akla gelen isimlerden biri oldu.”



 

1032290cookie-checkDuygu Asena ve Halit Çapın’ı yitirdik..

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.