Düzensiz motor insan – 2

kırıcı davranışlarını, havanın yaşattıklarına yorup hoş görelim. Bizler bu dünyaya mutlu olmak için,  mutlu etmek için  geldik.


S.T 


S.T ile masa başında konuşurken 12 yaşındaki kızı C.G nin bazı sorunları olduğundan söz etti. Anlattıkları o kadar rahatsız edici sorunlardı ki doktora gitmesinden başka yapacak hiç bir yolu yoktu. Küçük kız doktordan doktora taşınırken, gelen bilgileri dostum olduğu için annesi bana aktarıyordu. Sağlığı yerinde, gelişmesi normal bir genç kızın bu kadar sorunu olmasına hiç bir anlam verilemiyordu. Sonunda küçük kızın zaman zaman  ortaya çıkan rahatsızlığının lodos havalardan kaynaklandığına karar verildi. Etken  belliydi. Hava lodos olduğunda; o evde neler olabileceğini herkes biliyordu. Küçük kız da kendisinin hastalıklı olduğunu düşünmekten vazgeçti, bu tür havalarda üzerine fazla sorumluluk almadı, yorucu hizmetlerle zaman geçirmedi. 


Gürültü  


Çocuklarımızı  gürültülü ortamlardan uzak tutmalıyız. Gürültü sadece yaşamımızdan beş yıl gibi bir zamanı çalmakla kalmaz, yaşadığımız süre içinde vücudumuzu motor kabul edersek, bizim motorumuzun iyi işlememesine neden olur.


Gençlerle yaşlılar arasında sürekli müziğin yüksek tonda dinlenilmesiyle ilgili bir sürtüşme yaşanır. Bu asırlardır devam eden olayda ne gençler ne de yaşlılar haksızdır. İnsan çok güçlü bir varlık olmasına rağmen beş duyu organlarının çalışması söz konusu olduğunda sorunlar yaşanır. 


İki yaş grubundaki insanlar da haklıdır. Göz insanın bazı dönemlerinde fazla ışık, kulak bazı dönemlerinde az ses ister. Bu karışıklığı düzenleyebilmek için müzik ve ışık zevkinin de terbiye edilmesi gerekir. Klasik zevke alıştırılması bu yönde uyum sağlar.


Yaşamımızda Ses 


İnsan hastaysa bazı sıkıntıları varsa en ufak sesten bile rahatsız olabilir. Endişeli zamanlarımızda da bizi yüksek ses rahatsız edebilir. Burada bir şey göz ardı edilmemelidir. İyi bir klasik müzik dinleyicisi olan birini yüksek seste gelen bir Mozart rahatsız etmeyebilir.  O Mozart’ı dinlemeye alışkındır.


Müzik 30-40dB üstündeyse ona gürültü diyebiliriz. O düzeyde bir ses zararlıdır. Zaten 90dBden sonra bizde değişikler de olmaya başlar. Bu ses içinde devamlı kalınırsa Fizyolojik belirtiler görülür. Bazı mesleklerde erken emeklilik olmasının nedenleri arasında yüksek ses ortamında kalmak da vardır.


120dBden sonrası için başa gelecek her şeyi söyleyebilirsiniz.  Denge organlarında kalıcı bozukluklar bile olabilir. Yürüme kusurları ve baş dönmesi görülür.


Çocuklarımıza bunların zararları anlatılmalı, kaliteli müzik dinlemelerini sağlamalıyız, bu onların sağlığı için gereklidir.

702240cookie-checkDüzensiz motor insan – 2

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.