E kitapların talebi çabucak büyüyor.

O trende “eKitaplar” denilir – elektronik kitaplar.

1 Ağustosta emekli olacak olan kütüphanenin müdürü Donald Wathen, “Hepimiz onu Noelden beri farkettik” dedi. “Onlar için talepte büyük bir artış vardır”

Gerçekten, “eKitaplar” kategorisinde, kütüphanenin beş-yıl (2007-2011) sirkülasyonunu karşılaştırmak, Haziran 2009 da sona eren 28 çıkıştan, en son mali yılın sonunda 3995 çıkışa kadar bir artış gösterir.

Aradaki yılda 584 çıkış vardı. eKitap okuyucuları henüz yaygın bir şekilde olmadığından dolayı, beş yıllık dönemin ilk iki yılında çıkışlar yoktu.

Ağustosta, kütüphanenin yeni müdürü olacak olan Pam Vincent, “ O, sadece son altı yılda olan dikkate değer bir sıçramadır“ dedi. O (bayan) eKitap okuyucularının değişik markalarının bir “sıcak Noel kalemi” olduğuna dikkat çekti.

O, “Tüketicinin anagörüşüne girmesi onların 10 yılını aldı ve ondan sonra aygıtlar, sonunda, ortalama bir insanın onları satın alabileceği kadar ucuz oldu” dedi.

O, onların nasıl kullanılacağını patronlara öğretmek için kütüphanede sınıflara bir ihtiyaç olduğunu gösterdi.

Vincet, “Bu yılın ilk dört ayı için, işyerlerini haftalık tutuyorduk ve onları hızlıca dolduruyorduk. Her özgün sınıfta 10-15 insandan başka yoktu” dedi.

Vincett, bu olmak üzere olan Noel ‘den sonra, eOkuyucuların yeni bir uyarlaması salıverilmesi, fiyatların aşağı düşmeye devam etmesi ve daha çok insanın okuma için o formatı denemeye karar vermesinden dolayı bir tekrar olacağını düşünür.

Gelen kütüphane müdürü, insanların öyle okumuyor olduğu anlamına gelen her şeyle ilgilenmediğini söyledi.

Artan bir şekilde her ay, basılı kitapların sayısı geçen yıldan bir parça daha az olduğu görülmesine rağmen, biz hala birçok basılı kitabı seçerek alıyoruz.

Bununla beraber, seçerek alınıyor olan hem eKitapların hem de kağıt kitapların birleşen sayısı dengededir.

Kütüphanenin sirkülasyon istatistikleri, bu mali yılı geçen yıl ile karşılaştırılması şunları gösterir:

-Kütüphaneyi ziyaret eden insanların sayısı 222,008 den 226,728 ‘ye arttı.

-Seçilerek alınan (kaydı yapılan) kitapların sayısı 178,008’ den 226,728’e azaldı.

-Görsel-işitsel sirkülasyon (eKitaplar, sesli kitaplar, müzik, VHS teypleri, DVDler), DVD lerde artan bir sapma ve videkaset teyplerde kocaman bir azalma ile, 175,333’ten 176,600’e arttı.

-Yine, mobil kitap, onun 28,193’ten 29,470’e kadar büyüyen sirkülasyonu ile artan kullanımı gösterdi.

– Bilgisayarlar ve akıllı telefonlar çağında daha çok insanın araştırma için çok sayıda kaynakları olmasından dolayı, Wathen’in sürpriz olarak tarif ettiği, kütüphanenin toplantı odası boşlukları ve hatta alanlarına ayrılmış referans sorularının sayısında artan kullanım bilgisayarlara da kaydedildi.

Vincent, Teknoloji değişir ve ortaya çıkarken, kütüphane, kamunun neye ihtiyaç hisseder olduğunu önceden öngörmeye çalışıyor olacaktır dedi.

O (bayan) , facebook, videochat ve diğer şeyler gibi sosyal ortam siteleri, popüler uygulamaları kullanmak için patronlara onu öğretirse, onun pek çoğu, bilgisayarlarda eğitim alanı içinde olacağını umar.

O, “büyüyen bir trend var” dedi. “Bilgisayar eğitmeni ile bire bir çalışmak için öğrenme fırsatlarının avantajlarından yararlanır. Yıllardır kütüphaneye gelmeyenlerin, sınıflar için kütüphaneye gelmelerini sağlıyoruz.”

*İngilizce Öğretmeni Y. Müh. Naim Uygun tarafından İngilizce’den çevrilmiştir.

http://users5.nofeehost.com/uygunenglish

[email protected]

756390cookie-checkE kitapların talebi çabucak büyüyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.