E-konsolosluk arızalandı, vatandaş bozuldu

Türkiye Cumhuriyeti Londra Başkonsolosluğu’na 16 Haziran Perşembe günü resmi işleri için giden vatandaşlar kötü bir sürprizle karşılaştı.

Kısa bir süre önce e-konsolosluk sistemine geçerek internetten rendevu sistemiyle hizmet vermeye başlayan Başkonsolosluk önünde günboyu bekleyen vatandaşlar “bilgisayar sisteminde sorun” gerekçesiyle hizmet alamadı. Gişelerin kapalı olduğu Başkonsolosluk’ta ancak günün ilerleyen saatlerinde “pasaport teslim” hizmeti verilebildi.

Konsolosluk yetkilileri, randevusu olan vatandaşlardan ulaşım bilgilerini bırakmalarını, kendilerini hata düzelince arayacaklarını söylemesine karşın yağmurda bekleyen vatandaşların tepkisi dinmedi.

YAĞMURDA BEKLEDİLER

Uzak yoldan işlem için Başkonsolosluk’a geldiğini belirten bazı vatandaşlar, bilgisayar sisteminde arızanın bir kaç gündür sürmesine karşın kendilerinin bilgilendirilmemesini eleştirdiler.

İşlemlerin gecikmesi nedeniyle uçak biletlerinin yanmasından kaygı duyan bazı vatandaşlar da daha çok mağdur olmamaları için istedikleri “geçici resmi belge”nin verilmemesinden yakındılar…

Gazetemize görüş bildiren bir başka mağdur vatandaş da Başkonsolosluk çalışanlarının çabasına karşın olası bilgisiyar sorunlarına karşın alternatif yol düşünülmemesine bir anlam veremediğini belirtti.

Başkonsolosluk önünde yağmura karşı beklemekten vazgeçmeyen bazıları da, Başkonsolosluk binasının yetersiz olması, engelli, yaşlı ve bazı çocukluların üstelik tuvalet olanağı olmaksızın açık havada beklemek zorunda bırakılmalarını sert bir dille eleştirdi…

E-KONSOLOSLUK?

Londra Başkonsolosluğu, randevu sistemi ile çalışmakta olduğundan vatandaşların bütün resmi işlemler için internet üzerinden randevu almış olması gerekiyor.

Nüfus, askerlik, vatandaşlık ve noter işlemleri için randevu alabilmek için Konsolosluğun sitesini ziyaret etmek gerekirken (www.turkishconsulate.org.uk) , yeni pasaport (e-pasaport) başvuru yapmak için gereken randevu (e-pasaport.gov.tr) adresinden, yani Ankara’dan kontrol edilen bir sitede veriliyor.

BAŞKONSOLOS: BİZ DE MAĞDURUZ

Başkonsolos Ahmet Demirok, bilgisayar sistemindeki sorun nedeniyle hizmetlerin kesilmesinden üzgün olduğunu belirterek, “Bilgisayar sistemindeki sorun Türkiye’deki Telekom şirketinden kaynaklandı. Bu nedenle biz de mağdur olduk” dedi.

Başkonsolos Demirok, “Başkonsolosluk bilgisayar sistemi Ankara merkeze bağlı. Olası ‘Hacker’ saldırılarına karşı son derece güvenlikli bir iletişim sistemi. Ayrıca bağlı olduğumuz sistem Türkiye Cumhuriyeti’nin diğer resmi kurumlarıyla da iletişim içinde. Türk Telekom’dan kaynaklanan sorun nedeniyle sistem kesilince, hizmetlerimiz de 2 gün durdu…” dedi.

“Günde ortalama 200 kişinin Başkonsolosluk’ta işlem yaptırdığını belirten Başkonsolos Demirok, “Uzaktan gelen vatandaşlar vardı. Türkiye’ye bir kaç gün sonra uçacak İngiliz yolcular vardı. Bekleyenlerin telefon numaralarını aldık. Aciliyet sırasına göre yeni rendevular verdik. İki gün hizmet veremedik ama sorun giderilince öğle tatilleri de dahil geç saatlere kadar çalışarak açığı kapatmaya çalıştık. Kimseyi mağdur etmemek için elimizden geleni yaptık” dedi.

Başkonsolos Demirok, “Olası internet sorunlarına karşı B Planı neden yok” sorumuzu da şöyle yanıtladı:

“E-Konsolosluk Ankara’ya bağlı entegre bir sistem. Türk Telekom’un hizmetinde aksaklık bütün dünyadaki e-konsolosluk sistemini etkiledi. Sistem arızası ilk kez başımıza geliyor. Başkonsoloslukların ve Dışişleri Bakanlığı’nın dışında bir sorun. Bundan sonra herhalde büyük şirketler bir B Planı hazırlayacaklar…”

“MEMNUNİYET KATSAYISINI ARTIRDIK”

Başkonsolosluk binasının yetersizliği ve bekleme salonunun olmaması ile ilgili sorumuzu da Başkonsolos Demirok şöyle yanıtladı:

“Hizmetlerimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Biz memnuniyet katsayısını artırdık. Rendevu sistemine geçtikten sonra Başkonsolosluk’taki bekleme olayı da kalktı. Yazın yoğunluk yaşanmasının nedeni ise tatile gideceklerin işlemlerini son ana bırakmasıdır… Yeni bir bina arayışımınız sürüyor. Yeni mekanda kapalı bekleme salonu, anneler için emzirme odası, yaşlılar için rahat oturma köşesi düzenleyeceğiz.”

837640cookie-checkE-konsolosluk arızalandı, vatandaş bozuldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.