Ebu Garib cezaevi başka isimle açılıyor

Irak Adalet Bakan Yardımcısı Buşo İbrahim, cezaevinin uluslararası standartlarda yenilendiğini söyledi. İbrahim, Saddam Hüseyin rejimi dönemi ve sonrasında Amerikalıların denetimi altındayken Ebu Garip adının kötü bir ün salması nedeniyle cezaevinin “Bağdat Merkez Cezaevi” adıyla açılacağını kaydetti.

İbrahim, yenilenen cezaevinin 3500’ü uzun dönemli ceza alanlar olmak üzere, ülkenin her yerinden getirilecek 13 bin ila 14 bin mahkumu barındırabileceğini açıkladı.

Yeni cezaevinin birçok sorunlarını çözeceğini ifade eden İbrahim, Nasıriye, Basra, Amara ve Bağdat’taki bazı cezaevlerinin aşırı kalabalık olduğunu, buralardaki mahkumların yeni cezaevine nakledileceğini söyledi.

Ebu Garib Cezaevi, Saddam Hüseyin döneminde 40 bin ila 60 bin mahkumu barındırıyordu. ABD işgaliyle 2003 yılında Saddam Hüseyin devrildikten sonra bu cezaevi, Amerikan askerlerinin Iraklılara yönelik işkence ve kötü muamelelerinin görüntülerinin kaydedilmesi ve bu görüntülerin basına yansımasıyla gündeme gelmişti. Ebu Garib’ten yansıyan görüntüler, tüm dünyada tepkiyle karşılanmıştı.

Irak’taki Amerikan ordusu, Kuveyt sınırı yakınlarında bir cezaevi kampı inşa ettikten sonra 2006 yılında Ebu Garip Cezaevini kapatmıştı.

FOTOĞRAF (Sebati Karakurt): Ebu Garib Cezaevi

1186120cookie-checkEbu Garib cezaevi başka isimle açılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.