Eşcinsel sporculara vizede AIDS engeli

Uluslararası Eşcinsel ve Lezbiyen Sporcular Olimpiyatı’na, 20 yıl önce ABD Kongresi tarafından yürürlüğe sokulmuş AIDS yasası engel çıkardı. Yüz kadar ülkeden 12 bin civarında eşcinselin katılacağı spor karşılaşmasında AIDS-HIV testi kuralı uygulanmaması için, başta tanınmış “eşcinsel hakları savunucusu”Abner Mason olmak üzere bir çok ünlü isim ve insan hakları kuruluşu kolları sıvadı.

Yasaya göre AİDS hastası olanların, geçerli vizeleri olsa dahi, sınırdan içeri alınmaları olanaksızlaşıyor. Önceleri salt eşcinsel ilişkiyle bulaştığına inanılan AIDS için o zaman çıkarılmış olan yasa, Tıp dünyasının bulgularına göre düzenlenip yenilenmediğinden eski hâliyle, bu yıl Chicago’ya akın edecek olan binlerce yabancı uyruklu eşcinsel için sorun oldu.

Bu hafta sonu başlayacak olan eşcinsel ve lezbiyenlerin karşılaşmaları, gümrük girişlerinde AIDS testleri yapılırsa sporcuların büyük kısmının ABD’ye giriş yapamaz durumda kalmaları nedeniyle amacına ulaşamayacak görünüyor.

ABD tarafından sınırlarda uygulanan AIDS ayrımcılığını, dünyada Suudi Arabistan ile İran dışında yürürlükte tutan başka ülke bulunmuyor. BM’in Dünya Sağlık Teşkilatı-WHO ve öteki uluslararası kuruluşların ayrımcılık olarak niteleyip karşı çıktıkları bu kural, Chicago O’Hare Havalimanı’nda bu yıl uygulanırsa, hafta sonu şenlikli geçeceğe benzeyen eşcinsel etkinliklere katılım az olacak.

Chicago Kenti esnafı ve iş dünyası, bu yıl 12 bin kişinin katılması beklenen Olimpiyat’tan ekonomik anlamda umut bekliyordu.

AÇIK GAZETE: HIV’i yalniz eşcinsel virüsü olarak sunmaya yönelik bu karar son derece ilkeldir. HIV toplumda her kesimi cinsiyet ve yaş ayırmaksızın tehdit ediyor. ABD yönetimi insan haklarına aykırı bir uygulama yapıyor…

 

1132190cookie-checkEşcinsel sporculara vizede AIDS engeli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.