Eşcinsellere evlat edinme hakkı

Meclis’te, uzun tartışmalardan sonra sabaha karşı oylanan tasarıya 77 milletvekili destek verirken, 62 milletvekili karşı çıktı, 7 milletvekili çekimser kaldı. Yasa tasarısına karşı çıkanlar arasında Hıristiyan Demokrat (CDV ve CDH) ve aşırı sağcı (FN ve VB) partiler dışında, bazı Valon liberaller (MR) ile Valon Sosyalistlerden (PS) Arap asıllı bir miletvekili bulundu.

EŞCİNSEL ORANI YÜKSEK

Hollanda’dan sonra eşcinsellere evlenme hakkı veren dünyanın ikinci ülkesi olan Belçika’da, eşcinsellerin yasal nikah yapmalarını sağlayan kanunun 2003 yılında yürürlüğe girmesinin ardından, koalisyon ortağı Flaman Liberal Parti (VLD), eşcinsel çiftlerin evlat edinmelerine olanak tanıyacak bir yasa tasarısını parlamentoya sunmuştu.
Tasarıyı savunan siyasi gruplar, bazı kadın veya erkek eşcinsel çiftlerin eski evliliklerinden ya da suni döllenme yoluyla sahip oldukları çocukları bulunduğunu, bu çocukların ailedeki yerlerinin yasallaştırılması gerektiğini belirttiler.
Aynı gruplar, ülke nüfusunun yüzde 10’undan fazlasının eşcinsel olduğunu, “sosyal bir gerçeğin kabul edilmesi gerektiğini” savundular.

Yasa tasarısına göre, eşcinsel çiftler, Belçika’da veya yabancı bir ülkede evlat edinebilecekler. Çocuğun, çiftlerden hangisinin ismini alacağı, mahkeme önünde yapılacak ortak beyanla belirlenecek.

NİKAHLARIN YÜZDE 8’İ EŞCİNSELLER YAPIYOR

Belçika İstatistik Enstitüsü (INS), evlilik yapan eşcinsellerin sayısının süratle arttığını açıkladı. INS, 2004 yılında 2207 eşcinsel nikah kıyıldığını, bunların 1267’sinin erkekler, 940’ının kadınlar arasında gerçekleştiğini bildirdi. Eşcinsel nikahların 1519’u Flaman bölgesinde, 327’si Valonya’da, 256’sı Brüksel bölgesinde kıyıldı. Enstitü, 2003 yılında eşcinsel evlilik sayısının 1706 olduğunu belirtti.

Son verilere göre, Belçika’da kıyılan nikahların yüzde 8 kadarı eşcinseller arasında oluyor. Resmi nikah yapmalarına izin veren 1 Haziran 2003 tarihli yasa, eşcinsellere miras, sosyal haklar, vergi mükellefiyetleri, soyadı ve tabiyet gibi konularda tüm evli çiftlerle aynı hakları tanıyor.

Belçika bu yasayla yabancı ülkelerdeki eşcinsel evlilikleri de resmen tanıyor, ancak Belçika’daki eşcinsel nikahları, Hollanda dışındaki ülkeler tarafından resmen tanınmıyor. Eşcinsellere evlat edinme hakkı verilmesinin güncel yaşamda etki ve sonuçları araştırılıyor. Psikologlar, bu şekilde yetişecek ve büyüyecek olan çocukların geleceklerine ilişkin görüş bildiremediklerini, bu yönde araştırma yapmak için dünyada yeterli örnek ve deneyim bulunmadığını ifade ediyor.

1119420cookie-checkEşcinsellere evlat edinme hakkı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.